ЕС обяви, че ще проведе разследване на YouTube и TikTok, за да установи какви мерки предприемат платформите, собственост на САЩ и Китай, за да гарантират безопасността на непълнолетните в своите платформи, съобщи АФП.

ЕК съобщи, че е изпратила официални искания за информация съответно до TikTok и YouTube, което е първата стъпка в рамките на процедурите, стартирани съгласно новия закон на ЕС за цифровото съдържание.

Изпълнителният орган на ЕС заяви, че иска да знае какви мерки са предприели платформите за споделяне на видеоклипове, за да спазят Закона за цифровите услуги ("DSA"), особено по отношение на рисковете за психическото и физическото здраве на децата.

DSA е част от мощния арсенал на Европейския съюз, с който се цели да се обърне внимание на големите технологии, и изисква от цифровите гиганти да правят повече срещу разпространението на незаконно и злонамерено съдържание, както и на дезинформация.

За нарушенията платформите са заплашени от глоби, които могат да достигнат до шест процента от общия им оборот, предаде Нова.