Местните избори ще покажат дали има кардинална промяна в електоралните нагласи. ПП–ДБ са губещи от некоалицията. Ако се окаже, че те губят подкрепа, ГЕРБ може да има повече претенции откъм по-голямо участие на министри след ротацията. Това каза в ефира на Нова тв политологът доц. Милен Любенов.

По думите му битката е истинска, защото ГЕРБ не са издигнали семпъл кандидат и са го обявили в последния момент, защото са търсели успешен вариант. "Вероятно много потенциални имена са им отказали. И Хекимян каза, че само преди няколко дни е провел разговор с Борисов. Привличането на допълнителен вот ще стане на балотажа. Терзиев ще има проблем с привличане на първи тур на гласовете на избирателите от твърдата антикомунистическа десница. Така ще има доста по-нисък вот от спечеления от ПП-ДБ на последните избори. Хекимян и другите кандидати на ГЕРБ ще търсят периферен вот, който може да е решаващ на балотажа. Почти сигурно там ще са Терзиев и Хекимян. Това показват социологическите проучвания. Вили Лилков вероятно ще има немалка подкрепа от антикомунистическата десница в София, но вотът е и партиен", заяви той. 

Според него в коалицията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ няма реално споразумение. "Има основен риск да няма дебат за София. Едната сюжетна линия ще е ДС - към кандидата на ПП–ДБ, а другата - срещу Хекимян за решението му в последния момент да приеме номинацията, идвайки от медия", смята Любенов. И допълни, че Ваня Григорова може да обедини левите сили, но едва ли може да спечели кметския вот.