"За съжаление, България не успя да намери своя Фалконе и своята Кьовеши, което дава отражение". Това заяви премиерът Николай Денков на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията, предаде БТА. На събитието присъства европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. 

"Един от стълбовете на цивилизацията е системата за правосъдие. Във всеки успешен преход има нужда от смели герои, които да изпълнят със съдържание структурите на правосъдието", заяви премиерът Денков.  Той подчерта, че все пак България е постигнала определен напредък по темата с върховенството на закона. 

На събитието присъстват още министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на българския офис на европрокуратурата, избраният за кмет на София Васил Терзиев и други.

"Много години ние игнорираме какво нивото на финансови злоупотреби означава за нашата собствена сигурност", каза от своя страна европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Тя обясни, че сериозните престъпления, свързани с ДДС, са финансирани от различни други по-сериозни криминални дейности. "Когато се борим с различни финансови престъпления, ние се борим и с по-сериозни криминални групи", каза Кьовеши.

Европейският главен прокурор акцентира, че борбата с корупцията е свързана с това да се убедят гражданите как корупцията оказва влияние на техния живот. "Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят", каза Кьовеши.

По думите ѝ  борбата с корупцията е свързана с превенция и санкции. Според нея в реалността корупцията продължава да бъде толерирана в голяма степен навсякъде, и няма страна, която да е предпазена от корупцията.  Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт, отбеляза Кьовеши. Според нея обществото трябва да се обучава на антикорупция и обществото трябва да се бори срещу корупцията.

Тя посочи още, че данъчните престъпления и измами се считат за нещо не толкова опасно, поради тази причина престъпните групи, занимаващи се с тях, придобиват наистина големи размери в Европа.