Неочакван обрат настъпи при „Демократична България“ в Пловдив. Формацията, която все още не е издигнала своя кандидат за кмет, се очакваше да заложи на Йордан Иванов. Преди година той беше издигнат от ДСБ, като той е и председател на местната структура. 

Въпреки че и другият основен партньор в коалицията „Да, България“ подкрепи Иванов за кмет преди седмица, той си даде отвод.  В отворено писмо той изтъкна своите мотиви за това и обяви, че ще участва на изборите като кандидат за общински съветник.

Очаква се днес да бъде издигната кандидатурата на дясната коалиция, като това вероятно ще бъде надпартиен кандидат.

Ето и мотивите за отвода на Йордан Иванов:

„Благодаря за отправената номинация за кандидат за кмет на гр. Пловдив. За мен това е преди всичко огромна чест и отговорност.
Считам, че Пловдив стои над всеки един, малък или голям, партиен интерес. Независимо дали в Демократична България или друга партия.

По-долу давам отвод със следните мотиви:

Считам, че Демократична България – Обединение(ДаБГ, ДСБ, Зелените), като единственият център на разум, мъдрост и работещи политически решения в обществения живот, трябва да даде отговор на „вечните кандидати за кметове на Пловдив“ с надпартийна кандидатура, както бе настоявано многократно от приятелите в общността. Това е и причината да си дам отвод.

Аз съм човек с неприкрити политически амбиции и, признавам, ми бе особено трудно да взема за себе си това решение след направените номинации. Вярвам, че себеотрицанието в политиката е рядко срещано в българската среда, а то е нужно на десния гласоподавател повече от всякога. Именно надпартиен кмет на Пловдив може да събере доверието на десетки хиляди пловдивчани и да постави на място(натика в ъгъла на управлението на града) вечните кандидати за кметове в град“