Острите сблъсъци в парламента продължиха и в изказванията на Любен Дилов от ГЕРБ и соцлидерката Корнелия Нинова, които макар и да кръстосаха вербално шпаги, успяха да се обединят в противопоставянето срещу президента Румен Радев.

Дилов призна, че основателно са били обвинени, за правят само политически сметки - така изглеждало. Според него обаче и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война.

"От 2 г. България е в контролиран хаос, мога да посоча и архитекта, но да говорим принципно. Кой би спечелил от друг сценарий?", атакува той държавният глава, макар да не го спомена. "Ние направихме огромен експеримент с българската политика, оставяйки я 2 г. в служебни правителства. Сякаш не се убедихме още първите 3 мес., че служебното правителство не е добре измислено от бащите основатели на последната ни конституция", продължи депутатът от ГЕРБ.

Дилов прогнозира, че на следващи избори партията му ще има същите или по-добри резултати, но не е толкова сигурен за БСП и ИТН. От пореден вот най-малко щели да спечелят хората, кметовете и администрацията.

Дебатите преди гласуването на кабинета: Обиди, лапсуси, неприлични знаци и малко естествен интелектПродължават дебатите в пленарната зала

Според него политиците се "перат" на избори. Борисов няма нужда да бъде бранен от когото и да е след близо 20 спечелни избори в България, настоя той.

Дилов обясни, че е изпълнен със съжаление за кабинета. Задачата му била да осигури съществуването на 49-то НС и да поправя много неща. "Не приемам за упрек, че някой говори с ДПС за конституционно мнозинство. Трябва ни ВНС, за което говорим от 95-та г. Не виждам как хора, които трудно се разбират за комисии, ще се разберат за ВНС", каза той. 

Министрите пък били жертвени агнеци, изпратени в управлението.

Има големи, могъщи сили които не искат да има редовно правителство, заяви Дилов. И атакува Корнелия Нинова, иронизирайки комуникацията й с изкуствения интелект на тема корупция. "Един разговор с естествения интелект на главния прокурор промени решението й за първия мандат, така се говори", атакува я той за оттеглената подкрепа към правителство с мандат на ГЕРБ. После все пак се извини за последната си реплика, но това не спря Нинова от 5-минутен отговор.

Преди обаче Нинова да се изяви Тошко Йорданов обвини Дилов и Настимир Ананиев, че са "най-известните политически пеперудки, опрашили коя ли не партия".

А Нинова посочи, че Дилов й е позволил да спомене име, което днес никой не си позволявал да назове - Иван Гешев. 

"БСП е единствената партия,  в която прокуратурата е влизала в опит за вътрешно партиен преврат", ядоса се соцлидерката, визирайки проверките по казуса с изключването на Кирил Добрев от партията. "Това не ви се е случвало, няма и да се случи. Досега Гешев ви пазеше и го употребявахте срещу политическите си опоненти. И сега да ми кажете, че сме повлияни от това, е цинизъм. Нещо между вас се обърка и сега главният прокурор провежда операция "Чисти ръце". Вие пък решихте с противконституционни закони да ограничите тази операция. Този, който ви пазеше и използвахте през годините, сега сте срещу него, защото реши да разрие цялата истина срещу вас. Бихме го поощрили", отговори тя на намека, че Гешев е повлиял на решението на БСП дали да подкрепи правителство. И добави, че мафията е експлоадирала отвътре.

"Започнахте да си разчиствате сметките, да се страхувате от имунитетите си. Може да сме субективни и да имаме емоции, днес ги подтискаме в името на България. Операция "чисти ръце" трябва да се проведе докрай", настоя лидеркат ана БСП.

Нинова обаче също се включи в атаката срещу президента Румен Радев. Тя попита депутатите чули ли са го какво е казал на влизане в НС.

Той бил казал, че правителството освен математика е и ценности. "Днес президентът направи най-остро изказване срещу това. Той се позиционира като ваша опозиция и водач на войната срещу това. Има ли право?", попита тя. И обяви, че Радев е свали тяхното редовно правителство с ПП и ДБ, използвайки Борисов и "Възраждане". "Свали редовното правителство на ПП и на нас и днес се заявява като нова алтернатива. На какво? Не виждате ли, че тези разправи и това задкулисие помагат на бащата на хаоса в държавата. Това се зароди от там", продължи Нинова. Но даде и оценката си за предстоящия кабинет -  няма ценности и няма да издържи дълго.