Трябва ли здравният министър да подаде оставка – този въпрос не е разискван в парламентарната група на ПП-ДБ. Това заяви  депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

Думите на финансовия министър Асен Василев от сряда били негова позиция, която не е нова, коментира още Божанков. Позицията на премиера също била ясна, смята депутатът, и тя е, че уволнението на шефа на „Пирогов” е в компетенцията на ресорния министър.

„Да поискаме или подкрепим оставка – този въпрос в нашата парламентарна група не е обсъждан”, каза Божанков пред Нова телевизия.

„Не знам кой е номинирал Хинков за министър, но когато се формираше кабинетът, той се ползваше с доверието на всички”, каза депутатът.

По думите му трябва да има одити във всички болници, за да няма спекулации защо един директор се сменя, а друг не. Резултатите от тези проверки трябвало да бъдат публични.

„Не звучи добре всеки ден да има спорове за политика, назначени, законопроект. Виждал съм и друг механизъм на управление на държавата, когато Борисов с мнозинство решаваше по настроението което и както си иска, включително в парламента. Не ме притеснява ситуация, в която има взаимен контрол и всяко едно назначение се дискутира, оспорва, ако трябва се оттегля”, коментира още депутатът.

„В много спешен порядък трябва да се фокусираме върху бюджета и Конституцията. В контекста на механизма за назначения не може в момента да обсъждаме 30 регулатора, защото те са спорни. Всяка ПГ ще предложи, другата ще отхвърли”, коментира Божанков.

По думите му така е и с Конституцията, така е и с бюджета. „Ако трите теми ги съберем на едно, допускам, че нито едната няма да свърши добре”, каза Божанков.

„Нашата позиция е, че до Нова година трябва да приемем промените в Конституцията. Това е ключова реформа, едно от основанията да направим правителство. След тази реформа започваме да изработваме механизма за регулаторите”, каза Божанков.

Там трябвало да има няколко водещи принципа.

„Първо не трябва да се парцелират тези регулатори”, заяви Явор Божанков.