Премиерът Бойко Борисов обяви, че лично е предложил хърватския премиер Андрей Пленкович за шеф на Еврокомисията по време на продължаващите преговори между евролидерите в Брюксел. После обясни, че според него Кристалина Георгиева е много по-добре подготвена и подходяща за поста, но няма нужната подкрепа.

"Аз предложих Пленкович за председател на ЕК, защото всеки предлага. Много от колегите бяха против Кристалина, защото е напуснала навремето поста иначе по-подходящ кандидат за комисията от нея няма. Кристалина е много добре подготвена, въпросът е да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят", обясни Борисов. И пак потвърди, че от ЕНП продължават борбата техен представител а оглави Еврокомисията.

Относно заявлението на премиерите на Полша и Чехия, че кандидатът на левоцентриския блок в Европарламента Тимерманс няма как да е председател на ЕК, Борисов обясни: "До тук всички сме чули за кое няма начин, така че ние до този момент знаем срещу кои сме против, а това е към всички. Да се надяваме, че днес ще намерим нещо, около което да се обединим".

Борисов: Кристалина шеф на Европейския съвет? Мечтайте си!Отказваме поста на Могерини, държим Мария Габриел да получи още един мандат като еврокомисар

Снимка: БГНЕС