Появилата се версия, че Кристалина Георгиева може да оглави Европейския съвет, беше развенчана от премиера Бойко Борисов, който участва в преговорите между евролидерите в Брюксел за разпределяне на най-важните постове в ЕС. 

„Не е възможно, мечтайте си. Няма как да стане”, отвърна той на въпроса дали България може да се озове едновременно с председател на Европейския съвет и с еврокомисар.

После обясни, че името на Кристалина Георгиева е било обсъждано за шеф на Еврокомисията, за председател на Европейския съвет, включително за поста на Федерика Могерини, която е Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи, но пропадналите преговори между евролидерите са направили безпредметни всички изредени варианти.

"Теоритично не е възможно да имаш и комисар и председател на Съвета. Няма как да стане. Вчера говорих с Кристалина Георгиева, днес също се чухме. Тя има прекрасна работа в Световната банка", разясни ситуацията премиерът.

Той призна, че е отказал предложение България да получи поста на дипломат №1  на ЕС, т. нар. върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. За тази роля е била спрягана сегашният ни еврокомисар Мария Габриел.

„Отказахме поста на Могерини. Какво е по-добре да имаме комисар с изряден ресор или върховен преговарящ? Представете си, че Западните Балкани не бъдат поканени за преговори с ЕС. Какво ще кажат, македонци, сърби, албанци, косовари…?” попита премиерът ни.

Той бе категоричен, че въпреки безсънната нощ евролидерите не са успели да стигнат до компромис и преговорите продължават.
„Към момента няма гласуване, няма каквото и да е било.

Всеки си предлага своите кандидати. Аз отговарям за нашата позиция, тя е ясна и категорична – Манфред Вебер на европарламента, Франс Тимерманс на комисията. Това, което към момента има договорено, е тази формула и разбира се ще търсим мнозинство по нея. Не сме спали, не сме си ходили. Това са 40 часа и продължаваме утре в 11 часа. Нямаме решение", каза Борисов.