„Осъждаме прекомерната сила, която се използва срещу Навални, срещу съпругата му и срещу демонстрантите в Русия“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът направи коментар по темата в рамките на работното съвещание в Министерския съвет с членове на кабинета и Националния оперативен щаб. Борисов подчерта, че още вчера чрез Министерството на външните работи правителството изрази позиция, осъждайки за пореден път насилственото задържане на мирно протестиращи привърженици на Алексей Навални.

В позицията, разпространена от МВнР, се посочва още, че използването на непропорционална сила противоречи на поетите от Руската федерация ангажименти за зачитане на човешките права.

Междувременно съдът глоби съпругата на Навални след протести в Москва.

Съпругата на руския опозиционен лидер Алексей Навални да плати глоба от 20 000 рубли за нарушаване на правилата по време на за протест, след като тя присъства на демонстрация в руската столица с искането за освобождаването му.

Десетки хиляди протестираха в Русия тази неделя, скандирайки лозунги срещу руския президент Владимир Путин и настоявайки властите да освободят Навални, който беше арестуван миналия месец и му предстои затвор. Предполага се, че над 5400 протестиращи са били задържани от властите.

Макар руските държавни медии да отхвърлят демонстрациите като малки и да твърдят, че те показват провала на опозицията, екипът на Навални заяви, че избирателната активност в неделя демонстрира "огромна национална подкрепа" за най-яростния критик на Кремъл.