Бойко Борисов критикува остро "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" заради позициите им по отношение на „Газпром“ и предложи да приемем закон за 100% диверсификация срещу тях.

"На ДБ им трябваше няколко месеца, за да разберат за какво става въпрос. Ние много се зарадвахме, когато Асен Василев каза, че България никога повече няма да преговаря с „Газпром“. Но на 14 август 2022 г. той казва "Ако „Газпром“ могат да продадат евтин газ - защо не". Разликата между двете му изказвания е само два месеца", отбеляза лидерът на ГЕРБ.

"Уважаеми Христо Иванов, промяната доведе до хаос и разруха. Ежедневно се оплитат в лъжите си, смята той и подплати тезата си с цитати на Кирил Петков от медиите", добави той.

Според Борисов кабинетът "Петков" е оставил най-важното нещо за държавата - газа, на служебното правителство.

"Защо колегите от ДБ спряха на говорят за Лукойл?, пита Борисов. В декларацията им освен "Газпром", трябва да фигурира и Лукойл, смята той. Защо има двоен аршин? Къде е решението на Министерския съвет, с което те резервират капацитет, за да докарат 7 танкера?, пита още Борисов.

"На 31 юли аз казах, че ГЕРБ ще управлява само с партии, които са за 100% дивесификация. Декларативно се обръщам към колегите от другите партии - да приемем проектозакон за 100% диверсификация и срещу "Газпром"", настоя бившият премиер.

Борисов посочи, че ГЕРБ са уредили цената на газа да е 37,71 лв.

"След "Промяната" цената е 298,20 лв. и не ми говорете, че така е навън. Ние имаме до 31 декември договор! Септември 315 лв., август 125 евро. Ето това, уважаеми господин Христо Иванов, Атанас Атанасов, ни доведе "Промяната". Хаос и разруха!", атакува той кабинета на Кирил Петков, в който участваха и ДБ.

"Призоваваме правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса", казват от ДБ днес. Нали казвахте, че служебният кабинет трябва да организира само избори?", продължи лидерът на ГЕРБ.

Борисов обяви, че в партията му са отворени за разговор във връзка с енергийната диверсификация.

"Ето, евроатлантически ориентирани пращаме Теменужка. Делян, подписваме го и това ще е първият законопроект", заяви той. И добави, че се надява както той ги следи, и ДБ да го чуят. "Освен "Газпром" да запишат и "Лукоил". И правим общ проектозакон. Казват: утре в 10 ч. и им пращаме човек - лидери, лидери, заместници- заместници. Ако искат портиери, че натам вървят нещата с това "тоя да се оттегли, оня".. Ама да пишат и ГЕРБ отгоре, не само те да излизат убедени евроатлантици", завърши бившият премиер.