Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че целта на президента Румен Радев е минира евентуално редовно правителство, съставено от двете водещи коалиции и да продължи да управлява държавата през служебния кабинет. в интервю за БТВ, в предаването "Лице в лице" , Борисов даде за пример днешната акция на ГД БОП в София, свързана с разследване на Европейската прокуратура за реставрацията на настилката на историческия център на София. 

"Европейската прокуратура започна проверката по сигнал за измама от фирмата към столична община през септември миналата година. БОП влиза да изземва документи днес, точно преди деня за размисъл.Точно като Костинброд! Защо днес , а не в понеделник?  Съобщението на Европейската прокуратура излезе днес, защото БОП влезе да изземва документи. БОП, който е подчинен на Демерджиев и Радев. Нима до понеделник щеше нещо да се промени? Разликата с Костинброд е , че акцията е в петък , а не в деня за размисъл. Петък вечер, за да може всички медии в събота да въртят това" бе категоричен Борисов. 

Той продължи с критиките към служебния кабинет:

"Ние аплодираме тази акция и виновните да си понесат отговорността. Но считам, че днешното влизане е тенденциозно и обслужва президента Радев. И това е неговата цел. Вижте как ги е разпределил- Шишков и Демерджиев бият по ГЕРБ. Росица Велкова и енергийният министър бият по ПП. Днес от БНБ излязоха и опровергаха Асен Василев, че дългът не е 30, а 90 милиарда. Е, мислите ли, че това е случайно?! Аз се обръщам към моите конкуренти от другите политически партии. Служебното правителство наблюдава кой взема превес и съответно целта е да няма правителство.Трябва да се нападаме взаимно и това прави невъзможно да се състави правителство" заяви лидерът на ГЕРБ. 

Това е първата по-сериозна критика към държавния глава, която Борисов отправя по време на кампанията. До момента лидерът на ГЕРБ се въздържаше от остри думи към президента и създаваше впечатление за затопляне на отношенията след размахания юмрук през 2020.  

"Тези хора са избирани да управляват от народа, да правят правителство. Президентът Радев е избран да е президент, не да прави правителство и да взима реактори. Може да се произнесе, да има вето, да каже, че нещо е грешно". По думите му редовно правителство трябва да управлява до следващото, а не служебно и че би подкрепил генерална промяна, свързана с премахване на опцията за служебни кабинети, каквато идея наскоро лансираха "Продължаваме промяната - Демократична България".

 

 

Европейската прокуратура тръгна по "жълтите павета", търси едни 3 млн. евроАнтимафиоти влязоха в офисите на фирмите, работили по реставрацията на центъра на София