Европейската прокуратура днес извършва обиски в София в рамките на разследване за възможна корупция и злоупотреба с еврофондове при реставрацията на историческия център на града, включително на знаменитите жълти павета.

Това се казва в разпространено съобщение на институцията.

Разследването е под кодовото име „Жълт паваж“. Асоциацията вероятно иде от знаменитата песен „Сбогом, жълт паваж“ на Елтън Джон.

Твърденията са за злоупотреби с предназначеното за столичната община финансиране за реновиране на стария градски център. Дейността се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Има подозрения и за корупция, като предполагаемите щети са за 3 милиона евро.

Разследването е започнало през есента на 2022 г. , като ведомството , оглавявано от Лаура Кьовеши се е сезирало по медийни публикации.  В процес на проверка от страна на Европейската прокуратура са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Според разследващите през 2018 г. е сключен първи договор за реставриране на централната част на София (включително булевард "Цар Освободител" и площад "Народно събрание"). Две години по-късно обаче, през 2020 г., когато вече са извършени редица плащания, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Посочената причина е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект.

Отбелязано е също, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София. Сградата на ъгъла на бул. "Цар Освободител" и ул. "Раковски" е една от емблематичните за София - построена е през 1907 г. и има статут на паметник на на културата с национално значение. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този договор общината подписа нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител поиска авансово плащане от около 750 000 евро (1.5 млн. лв.), за да възстанови жълтите павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията.

Допълва се, че поисканата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството техническа експертиза е установила, че паветата са лошо положени и има и напукана настилка. Лошото качество на ремонта на паветата, изработени през 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на общината биха могли да създадат допълнителни разходи според финансовите документи, предоставени на прокуратурата на ЕС. Според разследването от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Днешните действия по разследването се извършват от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" към МВР на пет места. За целите на разследването полицията иззема документация и електронни доказателства, свързани с изпълнението на проекта, се уточнява в съобщението.

Кои са фирмите?

През 2018 г. фирмата "ПСТ груп" спечели обществената поръчка на Столичната община за обновяване на Централната градска част за обособена позиция Зона 4 на стойност 21.47 млн. лв. с ДДС с преобладаващо финансиране по оперативна програма "Региони в растеж". Тази Зона 4 обхваща площад "Александър Невски" с прилежащите градини и улици, площад "Народно събрание" и градината "Кристал", припомня "Дневник". 

Ремонтът започна на 2 юли 2018 г. с продължителност по договор от 365 дни. На 19 март 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова инспектира завършения според фирмата изпълнител ремонт на градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски", които са част от поръчката. Новата настилка беше преценена като изпълнена некачествено и Столичната община прекрати договора с "ПСТ груп".

След това спечелилият конкурс първоначален проект за обновяване на площада беше сериозно окастрен по заръка на кмета и главния архитект на града - отпадна смяната на големите гранитни павета с нова гладка настилка, отпаднаха и високите мачти за осветление, както и преместването на скулптурни композиции от градинката при Военния клуб.

През 2022 г. Cтoличнaта oбщинa избpa нов изпълнитeл зa дoвъpшвaнe нa pемонта нa плoщaд "Aлeĸcaндъp Heвcĸи" и paйoнa oĸoлo и пред Народното събрание - "Tpeйc гpyп хoлд". Индиĸaтивнaтa cтoйнocт на поръчката е 14 млн. лв. бeз ДДC пo оперативна програма "Региони в растеж". Некачественото нареждане на жълтите павета пред парламента бе извършено от "Трейс" и през лятото те отново ще бъдат пренаредени, обеща Фандъкова.

"Трейс груп холд" е изпълнител на пробива под Централна гара. Все още е не е ясно как това ще се отрази на проектите, които фирмата изпълнява в Пловдив.