„Това, което е важно е да тръгнем от принципите. Видях, че има притеснение от някои от изказванията, правени по тези нощни записи. Това, което е важно да подчертая е, че винаги съм следвал това, което пише в законите. Трябва ясно да се дадат гаранции, че няма да има някакви чистки“, каза номинираният за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков пред БТВ.

По думите му може да се мисли в посока експертен кабинет с ГЕРБ. Трябва да се дефинира дали говорят за експертен кабинет, или вървим към някакъв по-балансиран политически кабинет, което означава, че те ще искат и други лица, каза Денков.

„Да е приемливо и с двамата - и от страна на Мария Габриел, и от моя страна. Не е толкова важно кой е предложил един или друг човек и дали е бил в един или друг кабинет. Важно е човекът да си разбира от работата. Не трябва някой да бъде изключен само защото е представен от някой друг“, коментира акад. Денков. 

Според него трябва да е ясно кой носи политическата отговорност. 

„Неприемливо е да се появят едни експерти, за които никой не носи отговорност и след което да се окаже, че те се подчиняват на външни фактори извън екипа на Министерския съвет. Този кабинет трябва да работи като екип, защото иначе ще стане като орел, рак и щука и ще дърпа в различни посоки или има друга опасност – зад някои от министрите да има икономически интереси“, допълни Николай Денков.

Според Денков няма по-подходящ от Асен Василев за финансов министър.

„Това ще бъде част от разговора. Самият Бойко Борисов няколко пъти и публично и в срещи казваше, че той държи Асен Василев да бъде финансов министър“, каза кандидатът за премиер на ПП-ДБ.

По думите му се прави сериозен опит да бъде блокирана възможността за съставяне на кабинет.

„В момента, в който се оказа, че можем да направим проевропейски ориентирано правителство се активизираха всички. Изявата на президента вчера се вписва в цялата картина. Защо е така - можем само да гадаем“, посочи Денков. 

По думите му президентът е прекрачил границата, като е казал на ПП-ДБ да не изпълняват мандата. 

Румен Радев: Вторият мандат вече е дискредитиран, но аз съм длъжен да го връчаНиколай Денков: България има нужда от стабилен парламент