Вторият мандат вече е дискредитиран , но аз съм длъжен да ви го връча. В общи линии с тези думи, президентът Румен Радев с видимо неудоволствие връчи втория мандат на академик Николай Денков от ППДБ. 

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с българската сигурност и призван да браня българската държава. Точно затова не е целесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в администрацията, заяви Радев на акад. Денков, напомняйки за изтеклите записи, направени от депутата Радостин Василев.

Но аз съм призван да браня конституцията и по силата й съм длъжен да връча мандата. Неговото оползотворяване е ваше право, но в името на запазването на остатъците от политическата система и на съхраняване на България пред имиджа на партньорите, обърна се Радев към Денков. Но го призова да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му. 

България има нужда от правителство и стабилен парламент, отвърна му обаче акад. Денков. И напомни, че държи на думата си..

„България има нужда и от стабилен парламент, който да приеме бюджета. Заради това е много важно НС да продължи да работи и да вземе своите решения. Чакат ни и промени в НК, в законите за борбата с корупцията, а може би и промени в Конституцията, които до оздравят съдебната система. Заради това ще водим преговори с останалите парламентарни сили,за да успеем да съставим правителство. Надявам се това наше искрено усилие да бъде подкрепено и следващата седмица да имаме правителство. Задачата е трудна, но не е невъзможна, каза той.

"Надявам се да осъзнавате риска и отговорността , която поемате" заяви президентът. 

За първи път в новата история на България президентът на се среща с лидерите на партията - мандатоносител. 

Коалицията ще има точно седем дни, за да представи състав и структура на Министерски съвет или да върне мандата неизпълнен. През това време формацията вероятно ще се опита да поднови преговорите за ротационно правителство с ГЕРБ, които бяха замразени след огласяването на записи от събрание на "Продължаваме промяната" от страна на депутата Радостин Василев.

В събота кандидатът на ГЕРБ за вицепремиер, а впоследствие - за ротационен премиер в правителство с "Продължаваме промяната - Демократична България" Мария Габриел изрази разочарование от чутото, което по думите ѝ разкрива "начин на управление, който е в разрез с демократичните управленски практики". Тя обяви замразяване на преговорите, но допусна те да бъдат размразени преди да им се сложи край. В същото време Денков съобщи, че двамата продължават да поддържат контакт и лансира тезата, че преговорите трябва да продължат от точката, на която са спрели.

Подобно позиция споделиха и коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" - лидерът на "Да, България" Христо Иванов също призова диалогът между двете формации да бъде подновен, а пък в ДСБ са на мнение, че няма промяна в политическия анализ, довел до подкрепата за Денков и постигнатата управленска формула.