Вече нищо, свързано с пловдивското хоро, не може да ни учуди. Безсилието на управниците на града стигна дотам, че в неделя, когато традиционно стотици пловдивчани и гости на града се хващат на хорото, те изпратиха в Цар-Симеоновата градина полиция. Явно пловдивските управници няма да се спрат пред нищо, за да смачкат нещо, което хората смятат за свое, за важно, за българско...

Десетки хора разказаха за полицейската акция, провела се в Пловдив. Опит за полицейско стъпкване ли е имало тук в неделя?, пита bTV. А пловдивчани питат: Защо ни спирате да играем? Защо ни спирате хорото? И в турското робство е имало право да се играе българско хоро. А сега ни го забранявате! Докато полицаите правят проверката, хората започнаха да пеят българския химн. И започнаха да скандират: Искаме хоро! Искаме хоро!

Стоян Станков, организатор на хорото в Пловдив: В неделя бяхме пуснали, както е по закон уведомление. Но не получихме отговор  и решихме, че това е мълчаливо съгласие, и в неделя си дойдохме – с най-слабите си тонколони и уредби, за да изиграем едно хоро. И веднага дойдоха общинска охрана, след това извикаха общинска полиция, цяла кохорта полицаи. Бяха настървени. Дайте разрешение! Изведнъж се оказа, че 100 - 200 престъпници играят хоро! Дежурният на Второ районно чак дойде, общинска охрана го извикаха. Като се запозна с обстановката, човекът каза, че няма проблем.

"Това е абсолютно безумие! Чувстваме се като престъпници."

"Това е унизително! Обидно ми е, че живея в този град, че си плащам данъците, че работя. Много ми е обидно."

"Мери се с двоен аршин – кажете има ли прекратена ромска сватба, които по принцип са много по-шумни?"

Това е само част от мнението на пловдивчани. От Община Пловдив са отказали коментар в ефир – вече си били казали думата.

И знаете ли какъв е резултатът? Опитът на Община Пловдив да потъпче хорото доведе до това - хората са се увеличили двойно... 

В Лондон няма кой да забрани хорото! Градът танцува български народни хора

Докато потропваха, пловдивчани удариха звучен шамар на Общината ВИДЕО

Напук на забраната! Стотици извиха огромно хоро в сърцето на Пловдив СНИМКИ+ВИДЕО

Тихо ли ви е, управници на Пловдив? Шшт! Тъпан не бие, но хоро се вие…

Напук на забраната! Пловдивчани извиха неделно хоро в центъра ВИДЕО

TrafficNews.bg