Стотици пловдивчани и българи, дошли от други градове, извиха огромно хоро на площад „Централен“, предаде репортер на TrafficNews.bg. Напук на забраната от Община Пловдив , която се опита да изгони „Хора за хората“ от центъра на града, този път организаторите бяха си взели тонколоните, а тъпан също се включи в акомпанимента на българския народен танц.

Към огромното хоро прииждат още и още хора, които се хващат за ръце, за да покажат, че българските традиции са живи и не могат да бъдат заглушени от общински наредби.

Няколко седмици подред любителите на народните танци в Пловдив играха тихо хоро, но този път те решиха да пренебрегнат забраната.

Тихото хоро е протестна реакция срещу опита на общината в Града на тепетата да прекрати спонтанното веселие, организирани всяка неделя от година и половина насам. Дни след като Община Пловдив забрани неделното хоро в Цар-Симеоновата градина, пловдивчани организираха своеобразен протест срещу забраната. Те се събраха на централния площад в града и извиха мълчаливо хоро. Без музика, хората се хванаха за ръце и изиграха народния танц все едно 100 гайди свирят в този момент. По този начин те изразиха недоволството си срещу забраната да танцуват всяка неделя в Цар-Симеоновата градина.  

Новината за забраната предизвика ответна реакция сред привържениците на неформалната идея, наричана „Хора за хората”. Според тях решението на местната власт в Европейската столица на културата е опит да се спре възраждането на българския обичай.

ВИЖТЕ ВИДЕО от хорото и коментарите на хората:

 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg