Кметът Здравко Димитров изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на проф. Александър Чирков. В него се казва:

Опечалено семейство,

С дълбоко прискърбие и тъга научих за кончината на проф. Александър Чирков. Напусна ни една голяма личност, която посвети целия си живот на медицината.

В този тъжен за Вас ден приемете моите най-искрени съболезнования. Проф. Чирков беше световноизвестен и признат специалист, на когото искрено се възхищавах.

През професионалната си кариера проф. Александър Чирков се доказа като светило в медицината и създаде съвременната школа по кардиохирургия в България. Той извърши първата сърдечна трансплантация в България и дълги години беше директор на болницата „Св. Екатерина“. Проф. Чирков спечели световна популярност и признателност за доказания си професионализъм в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантации. Въведе нови стандарти в лечението на болните и спаси живота на десетки хиляди пациенти.

Проф. Александър Чирков работеше за подобряване на здравеопазването в Пловдив и откри свой кабинет в общинската МБАЛ „Св. Мина“,  където даваше консултации на пловдивчани. Имаше идея за създаване на кардиологичен център в Пловдив, в който хората да бъдат лекувани на най-високо ниво.

Загубата на такава личност предизвиква тъга у всички и е загуба за медицината.

Поклон пред паметта му!

ЗДРАВКО ДИМИТРОВ

Кмет на община Пловдив