Пловдив може да получи 30 млн. евро по фонд ФЛАГ, ако Общинският съвет даде зелена светлина, заяви кметът Здравко Димитров.  Той заяви, че сумата е паднала двойно от началото на преговорите.  Кметът не изключи вариант и при, който да се стига „до тропане по масата”, за да намери администрацията финансиране по важните проекти. Причината е разнопосочните мнения в местния парламент.

„Истината е, че се забавихме. Вчера пак имахме среща с фонд ФЛАГ, които са готови да ни предоставят 30 млн. евро. Ние, докато се чудим Благоевград, Бургас, Стара Загора и София теглиха заеми.Ако се забавим още, може и да не вземем нищо”, каза кметът. Той разказа, че на срещата му с премиера, на която е искал финансиране за различни екологични проекти, премиерът го попитал за собствените пари на Община Пловдив.

„Борисов ме попита: „Зико, вие пари нямате ли в Пловдив”? Аз му казах, че имаме нужда от финансиране и му съобщих за заема, той ми отговори с усмивка и ни подкрепи. В момента има евтини пари от Европа – под 0,5 лихва. Това си е направо подарък”, каза кметът. Той допълни, че критиката за това, че общинските съветници не знаят за кои проекти ще се иска заем, е градивна. В най-скоро време ще има обсъждане за заема, като ще бъдат направени и презентации на всички проекти, като ще вървят по телевизор на централни места в града.

Идеята към момента е да се вземат 30 млн. лева за „Модър-Царевец”, „Даме Груев”, кино „Космос” и пробивът под Водната палата. Ако заемът бъде одобрен, то парите заложени за тези обекти в бюджета ще бъдат пренасочени към други важни обекти. Вероятно обаче втората част от заема – 30 млн. лева за нов мост над Марица, ще бъде отложен за по-късен етап от мандата.

 

Бюджетът на Пловдив e 424 млн. лева - за инфраструктура ще се харчат 198 млн. лева121 млн. лева ще бъдат усвоени по европейски програми през 2021 година