Протестът на земеделците стигна до кръстовището на ул.”Васил Левски” и бул. „Дунав” в Пловдив.  Протестиращите се събраха още от сутринта на кръговото кръстовище на Труд. Малко след 10 часа блокираха изцяло движението със селскостопанска техника, а след това се отправиха и към града под тепетата.

Движението на кръстовището в Кършияка бе изцяло затворено за около 15 минути, като протестиращите направиха обратен завой и се отправиха отново към Карловско шосе.

На място има и полицейски екипи, които регулират движението и пренасочват автомобилите, въпреки това се образуват големи тапи, както по Карловско шосе, така и в блокираната част на града.  Към момента движението на кръстовището на бул. „Дунав” е възстановено.

Протести има и на други места в Пловдивско, както и в цялата страна. Блокадите предизвикаха километрични задръствания. В над 80 точки представители на бранша блокираха пътища.  В протестите се включват както зърнопроизводителите, така и животновъди и овощари.

Демонстрациите стартират, след като земеделците отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за онези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

На този фон в Народното събрание ще се проведе Комисия по земеделие, на която ще се обсъдят проблемите в сектора. 

Фермерите настояват за незабавно вземане на спешни управленски решения за овладяване на кризата в земеделието. Те поискаха и оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Недоволните земеделски производители коментираха, че протестните им действия ще продължат, докато не бъдат удовлетворени исканията им.

Протестът на земеделците блокира кръговото на Труд, образува се километрично задръстванеФермерите ще преминат и през кръстовище в Кършияка

@trafficnews Протестът на земеделците стигна до кръстовището на ул.”Васил Левски” и бул. „Дунав” в Пловдив. Протестиращите се събраха още от сутринта на кръговото кръстовище на Труд. Малко след 10 часа блокираха изцяло движението със селскостопанска техника, а след това се отправиха и към града под тепетата. #trafficnewsbg #Plovdiv #fy #fyp ♬ original sound - Trafficnews