Бетонният мост се очаква да бъде затворен за движение през месец май, като реконструкцията му трябва да продължи не повече от четири месеца. Това заяви зам.-кметът Пламен Райчев по време на точката за споразумението между община Пловдив и НКЖИ за 4 големи проекта на държавното дружество.

 По думите на зам.-кмета решението, което са изготвили от НКЖИ е да бъде демонтирана единствено частта над жп линиите и да се сложи олекотена конструкция без да се повдига нивото на цялото съоръжение. Въпросната конструкция ще бъде прихваната към подстъпите, които съществуват и в моментна. Така още лятото движението по моста ще може да бъде възобновено.

Общинските съветници поискаха към споразумението да се приложи и линеен график от НКЖИ, който дава гаранции, че мостът няма да бъде затворен за по-продължително време от заявеното.

Тяхното предложение бе прието от вносителя на точката. Освен това от държавното дружество ще направят и цялостен проект  за нови развръзки на Бетонния мост, които ще позволяват преминаване в източна и западна посока от северната му страна. Това може да се случи при осигурено финансира на община Пловдив през европейски програми.

Споразумението обхваща още три проекта задълженията по двете страни по проектите за пробива на гарата; модернизацията на жп линиите и гарите и повдигането на жп линиите по бул. „Копривщица”.

За пробива под гарата от НКЖИ се ангажират да съдействат за прехвърлянето на имот от 8 дка, който е на БДЖ и е нужен на Община Пловдив, за да направи връзките по булевардите след приключването на дейностите.

По другият проект, който се изпълнява по жп възел Пловдив – модернизацията на жп линиите и гарата,градските власти се задължават да прехвърлят 20 имота. Те попадат в сервитутите на новите линии по участъците Филипово – Скутаре и Тракия – Скутаре.

За проекта за повдигането на жп линиите НКЖИ и Община Пловдив ще си сътрудничат заедно да извадят строителното разрешение, както и да се уредят имотите – държавни и общински, върху които ще се реализира проекта за над 200 млн. лева. Цялото финансиране по него ще бъде осигурено от НКЖИ през европейски програми.

Пловдив чака 200 млн. за вдигането на жп линиите на „Копривщица”, НКЖИ го вкара в програмата сиПрез 2023 година може да имаме сключен договор за техническа помощ и проектиране, каза инж. Иван Бакалски

Община Пловдив и НКЖИ подписват за новия Бетонен мост и естакадата на „Копривщица”Градските власти и държавното дружество подписват споразумение за 4-те големи проекта в Пловдив