Един от най-грандиозните проекти на Пловдив може да се реализира още в този програмен период на европейско финансиране.  Вдигането на жп линиите на „Копривщица” с естакада, който е Етап 2 от развитието на жп възел Пловдив е бил включен сред приоритетните проекти на НКЖИ. Това заяви ръководителят на проекта жп възел Пловдив инж. Иван Бакалски. 

„Проектът го разработваме от години, като имаме идейна концепция, която вече бе представена. Вдигането на жп линиите чрез естакада на бул. „Копривщица” е включена в ОП „Транспортна свързаност 2021 – 2027”. Възможно е още през 2023 година да получим зелена светлина за проекта,  както и да получим финансиране за проектиране и техническа помощ”, каза инж. Бакалски.

Както TrafficNews писа реализацията на жп възел Пловдив по ОП „Транспорт” вероятно ще бъде удължен до лятото на 2024 година. Той включва подмяна на жп линиите и ремонт на гарите, а в него е включен и пробивът на Централна гара.

След неговото  приключване, ако всички процедури за проектирането са завършени, може да се търси и изпълнител за мащабния проект, който е за над 200 млн. лева.  Проектът включва двойна жп линия на второто ниво, както и нов железен мост за влакове.  Ще бъдат премахнати прелезите, а Община Пловдив ще трябва да изгради пътната инфраструктура, а също и да облагороди долните пространства.

В него ще бъдат заложени изграждането на шумозаглушителни огради по протежение на естакадата и в зоните с жилищно застрояване, а в индустриалните зони са предвидени предпазни огради.