Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха днес пред пунктовете за имунизация в РЗИ и „Пълмед”. Първият работен ден за тази година и новината за наличие на варианта „Омикрон” у нас са основните причини пловдивчаните да се наредят на опашка, за да получат ваксина.

Опашките са предимно от пенсионери и възрастни хора, като повечето от тях споделиха, че финансовият стимул е причината да са тук.

Премиерът Кирил Петков обеща, че всички пенсионери, които се ваксинират до юли, ще получат 75 лева еднократно.

Семейство от Пловдив сподели, че са чакали близо час за да получат бустерна доза, при излизането си от РЗИ. Те са със завършен курс на ваксинация от месец април и си поставят трета доза, защото вярват, че това ще ги предпази от евентуално заразяване с новия щам на вируса.

„За всички на опашката 75-те лева са помощ и няма да са им излишни, затова са тук”,  сподели мъжът.

Пред центъра за имунизация в „Пълмед” опашката е още по-голяма. За разлика от тази пред РЗИ, там се срещаха повече млади хора. Много хора дойдоха с желание да получат първа доза от ваксината, но се отказаха да чакат и споделиха, че ще изберат някой от следващите дни.

Още от сутринта днес опашки от чакащи се извиха и пред имунизационния кабинет на първо ДКЦ.

Интерес към ваксините е имало и вчера, споделиха пловдивчани живеещи в района на ДКЦ 1 и РЗИ.

Според главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев най-важните мерки срещи COVID-19 вече са предприети. Експертът не изключи и вариант да се наложат промени в мерките в случай, че здравната система започне да се задъхва. Според Кунчев това ще се случи първо на локално ниво - в областите с по-високо разпространение на новия вариант. За момента експертите ще се съобразят с мерките, които се налагат в останалите членки на ЕС.