Пълна и щателна проверка на три фирми, които участваха в протестите на превозвачите на 10 май е разпоредил министър Николай Събев, научи TrafficNews. Той е пуснал писмо до директорите на регионалните звена на „Автомобилна администрация”. В него се казва, че във връзка „с постъпващи сигнали” за неспазване на маршрути и опасност за безопасността на пътя, да се извършат проверки. Първо да „се обърне особено внимание” на маршрутите на превозвачи, взимащи компенсации.  За товарните превози, да се обърне внимание на превозвачите, включени в рискови групи, като проверките да бъдат щателно извършвани, строги и обективни.  

В по-голямата си част писмото изглежда като заповед за правене на комплексна проверка на всички в този сектор.  В таблицата към писмото обаче се вижда, че фигурират едва три фирми, които са сред най-големите в техните сектори – „ПИМК”, както и автобусните компании „Юнион Ивкони” и „Груп плюс” ОДД.  В таблицата се иска брой проверени МПС-та на въпросните фирми, както и колко акта са написани на тях.

В края на писмото пише,  че в автомобилна администрация ще се изпращат регулярно списъци с превозвачи за щателна проверка.

По време на транспортната комисия в парламента е имало и питане към министър Николай Събев защо са разпоредени проверки само на тези три фирми и избирателно ли се посочват те.

„ Да, започваме комплексни проверки на компаниите. Като започваме от най-големите… ще стигнем и до най-малките. Аз когато бях в частния сектор не изпадах в нервни кризи, когато ми правиха комплексни проверки. За това е държавата – да прави проверки”, казва Събев.  Преди това той коментира, че от Министерството на транспорт са се опитали неведнъж да влязат в преговори с протестиращите превозвачи, но част от тях са поставяли ултиматуми, а държавата нямало как да се огъне на такива действия.

Трите фирми, които са обекти на „щателни, строги и обективни” проверки са от компаниите, които се включиха е големия протест на превозвачите.  Според Съюза на международните превозвачи това е репресия спрямо сектора и те ще сезират компетентната прокуратура, както и европейските органи заради упражняване на натиск.

„Твърденията на министър Събев не отговарят на истината си в голямата част. Ние не сме правили политически протест, а сме излезли с конкретни искания за бранша. Политическите действия и на натиск са от негова страна. От нас през цялото време се търсеше диалог. Ултиматумите ги поучихме от министър Събев”, заяви Йордан Арабаджиев от СМП.

По думите му държавата се фиксира върху най-големите фирми, за да се окаже натиск към всички.

„Първо се започва с най-големите компании, като това е предупреждение към по-малките да не протестират. Вкарва се държавния репресиран апарат с избрани компании, което е недопустимо”, каза Арабаджиев. Той каза още, че в протестите не са участвали няколко фирми, а няколко организации с над 1500 фирми в тях, които обхващат по-голяма част от транспортния бранш в България.

В момента се проверяват само 3 фирми, а в целия сектор те наброяват около 15 000. Как се очаква да бъдат извършени техните проверки не става ясно. Ето и изказването на министър Събев, с което потвърждава, че е прави избирателни проверки на фирми, които протестират:

Николай Събев: Протестите на превозвачите са свръзани с политически исканияЗапочнахме комплексни проверки на компаниите, заяви Събев

Превозвачите готвят нов протестНасрочените за днес блокади се отмениха

КРИБ подкрепи превозвачите: Това е само началотоБизнесът искат компенсиране за свръхвисоките цени на електроенергията и природния газ