Стартира реконструкция на разрушените площи около Водната палата в Пловдив. След като в петък на място бяха инсталирани ограждения, днес вече се осъществява ремонтна дейност, видя TrafficNews.

На този етап се заравняват площите, които през 2022 година бяха разкопани заради пробива. Месеци след като проектът на Община Пловдив бе официално прекратен, се стигна и до възстановяването им.

Очакванията са дейностите да приключат малко преди Великден. Максималния срок е началото на май месец, уточниха пред наш репортер служители на фирмата „Ай Ди Ел“ ООД, които извършват реконструкцията. Няма да се стига до спиране или ограничаване на движението по бул. "Марица-Юг". 

Визията на мястото е очаква да бъде максимално близка до тази, която бе преди старта на Пробива – ще има малък паркинг, велоалея, пешеходна зона и озеленяване. Ще се работи по проекта, създаден при изгражданена алеята.

Припомняме, че ремонтът на провалилия се проект ще бъде за сметка на възложителя - Община Пловдив. Както TrafficNews съобщи, местния парламент трябваше да гласува какви средства да бъдат заложени във временния бюджет за възстановяване на паркинга и алеята около реката. Това обаче така и не се случило, а дейности в участъка започнаха без ясна представа колко ще костват накрая.

По прогнозни сметки бе изчислявано, че Общината следва да плати на фирма „ИССА 2000“ 600 хиляди лева за направени разходи по пробива и 150 хиляди лева за ремонт разрушените площи. Кметът на район "Централен" Георги Стаменов коментира пред медията ни, че цената по предварителни разчети е близка до прогнозната. Възможно е обаче тя да стигне до 200 хиляди. 

"Ще възстановим всичко в предходния му вид. За съжаление, няма да можем да върнем само дръвчетата, които изрично отказах да бъдат премахвани заради Пробива", допълни Стаменов. 

Колко средства ще са нужни, за да се възстанови паркинга и алеята срещу Водна палата?Общинските съветници решават казуса на предстоящата сесия

Край! Приключиха пробива на Водната палата, но без 750 хиляди за "ИСА-2000"Решението дойде след 3 часа дебати, в които участие взеха над 15 протестиращи