Може ли Пловдив да изпрати нулева година, без нито  един нов договор за строителство и разваляне на 90% от останалите? От началото на годината се говори непрекъснато за това как се повишават цените на основните материали и суровини в строителството. Така се получава, че договорите, които Община Пловдив е сключила или предстои да го направи са нерелевантни към днешната ситуация. Министерството на финансите даде указания как да бъде индексирани стари договори или такива, за които предстои да се сключи при стари КСС-та.

Макар и закъсняла Община Пловдив вкара в Общинския съвет индексация на 5 проекта, които са от първостепенно значение – Брезовско шосе, Кукленско шосе, „Модър-Царевец”, бул. „Хаджи Димитър” и ул. „Царевец”.

Съветниците на ГЕРБ бламираха Зико за даването на допълнително 7.5 млн. за 5 проектаПредложението получи само 19 гласа „за"

Първите три проекта вече са стартирали, а Кукленско шосе бе замразено заради ниските цени. Подобно нещо предстои и на Брезовско шосе, като фирмата изпълнител там е по-крайна – тя е готова да прекрати договора.

Зам.-кметът Пламен Райчев заяви, че очаква същата съдба да сполети и изпълнението на „Модър-Царевец”, а обещаният старт на бул. „Хаджи Димитър” за 1 август – няма да се изпълни. Процедура за „Царевец” пък няма да бъде пусната, защото няма да има смисъл от нея с тези цени.

Освен тези проекти, индексация очакват още редица по-малки обекти, по които се работи –детски градини, ясли и улични ремонти. Районните  кметове също изпитват затруднения с договорите им за текущи ремонти, като получават все по-чест отказ за строителни дейности.

Единственият голям инфраструктурен проект, за който в момента не  е поискана индексация е пробива под Водната палата. Не е изключено обаче  и там скоро да има подобно развитие.

Така градските власти може изпратят нулева година, като не изпълнят огромна част от Капиталовата си програма.

Как се стигна до тази ситуация?

Предложението за индексиране със 7,5 млн. лева  за 5-те обекта бе вкарано от Здравко Димитров, като се очакваше да мине без проблем. Въпреки критиките от страна на Демократична България, БСП и част от независимите съветници, изглеждаше кмета имаше нужното мнозинство.По-голямата част от съветниците от ГЕРБ обаче гласуваха „въздържал” се по точката и така тя събра едва 19 гласа.

Докато обаче всички се чудиха за какво е поредният вътрешнополитически раздор в ГЕРБ, интересна ситуация възникна при избора на директор за най-голямата общинска болница – МБАЛ „Св. Панталеймон”. Там председателят на съветниците на ГЕРБ Йордан Илиев поиска конкурса, който избра д-р Константин Сапунджиев за нов мандат да бъде прекратен, а временно начело да застане д-р Красимир Вальов. Предложението не бе прието, като само от ГЕРБ го подкрепиха.  След това обаче най-голямата група в ОбС не подкрепи резултатите от конкурса и на практика той пропадна.  Без директор остана и ДКЦ – Пловдив, след като отново от ГЕРБ не подкрепиха д-р Николай Забунов за нов мандат.

В кулоарите на местния парламент стана ясно, че преговорите относно индексацията на цените за инфраструктурни обекти е вървяла с искането на ГЕРБ за смяна на директорите в лечебните заведения.  След като съветниците, чиито партиен ръководител е Иван Тотев, са разбрали, че няма да получат подкрепа за директорите на лечебните заведения, те са отказали и да гласуват индексацията на цените. В преговорите са били и групите на „Съюз за Пловдив”, „Кауза Пловдив” и ВМРО, които не отскоро са втория център в местния парламент под тепетата.  

Резултатът от вътрешнополитическия раздор и пазарлъците  по различните точки е, че Община Пловдив няма да може да оправи договорите си за строителство, а лечебните заведения останаха без управители.

Какво следва оттук нататък със строителството?  

Община Пловдив пуска ново предложение към местния парламент, което да се приеме, а оттам да се оправят и останалите договори за строителство. Ако то бъде бламирано отново, то последиците ще бъдат катастрофални – десетки действащи договори ще бъдат прекратени и следват редица дългогодишни съдебни битки, по подобие на зоопарка .

Оттам Община Пловдив ще трябва да пуска нови обществени поръчки с различни КСС-та, които процедури ще отнемат месеци в най-добрия случай. Цялата капиталова програма на Община Пловдив  за 2021 година пък ще бъде зачеркната.