След разследване криминалисти от областната дирекция на МВР бе задържан рецидивист, откраднал по измамлив начин пари от възрастни хора в Пловдив. Според получените в Трето РУ последователни сигнали миналата седмица, жертви на посегателствата станали 86-годишен мъж и 87-годишна жена. В домовете си те допуснали непознат, който в единия случай се представил за полицай, а в другия – за социален работник.

 Предлогът за посещенията му обаче бил един и същ – с цел да предпази жилищата им от кражби, трябвало да провери дали обитателите съхраняват надеждно парите си. Така, въвличайки в заблуда двамата пенсионери, извършителят отнел общо над 2400 евро и 2000 лева. При проведените активни оперативни и изидривателни действия служителите влезли в дирите на 47-годишен мъж от Каварна, с множество регистрации в полицията и присъди.

Допълнително е изяснено, че посегателствата в областния град той извършил няколко дни след излизането си от затвора. Събраните материали по образуваните две досъдебни производства са докладвани в Районна прокуратура – Пловдив.

Днес от държавното обвинение съобщиха, че той е привлечен като обвиняем и е с инициали П.С. На 20 юли 2024 г. от жилището 87-годишна жена отнел дамско портмоне и сумата от 230 лв. Той се представил пред нея за социален работник и тя го допуснала в дома си.

 На същата дата той  отнел парична сума в размер на 1800 лв. и 2250 евро, или общо в размер на 6200 лв., от жилището на 86-годишен мъж. Той се представил пред пострадалия за служител на МВР.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 2 август 2024 г. Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.