Преди две години, в този ден, светът бе потресен от началото на нечовешката война. Война, която принуди много хора да търсят убежище далеч от домовете си в търсене на мир и сигурност. Пловдив, град с дълбока история и културно наследство, стана нов дом за семейства от Украйна. Сред тях бяха деца, невинни души, принудени да пораснат преждевременно поради войната.

В този специален ден, втората годишнина от началото на войната, децата се събраха в библиотека "Иван Вазов" . Събитието беше организирано с подкрепа на почетния консул на Украйна в град Пловдив, за да им даде възможност да се изразят и да покажат на света своята несгасима вяра в бъдещето на своята страна. Въпреки всичко преживяно, техните сърца останаха отворени за нови преживявания, нови приятели, нов живот.

Библиотеката се напълни с цветовете на украинския и българския флаг, детските гласове се слели в единен порив на надежда и вяра. Чрез рисунки всеки от тях разказваше своята история. Истории за загуба и надежда, за страх и смелост, за миналото, което са оставили зад себе си, и за бъдещето, което се стремят да изградят.

Един от най-трогателните моменти бе презентацията, в която децата изразиха своята любов към България - страната, която ги прие, когато бяха в беда. Те говориха за това как са полюбили местните традиции, езика, природата и, най-важното, добротата и подкрепата на българския народ.

Събитието завърши с обща снимка, на която децата държаха своите рисунки, символизирайки единството и мира между народите. Този ден стана напомняне за това, че въпреки всичката болка и разрушение, донесени от войната, човешкият дух не може да бъде сломен. И че децата, независимо от обстоятелствата, винаги ще намерят начин да виждат красотата на живота и да се стремят към светло бъдеще.