Юристът Калоян Сухоруков от ГЕРБ ще оглави 16 РИК в Пловдив за насрочените за 2 април извънредни избори за Народно събрание.

Това стана ясно след проведените днес в Областната администрация консултации с представители на парламентарно представените партии и коалиции относно предложения за състава на Районна избирателна комисия за вота.

Калоян Сухоруков, който е юрисконсулт в район “Централен”, беше председател на 16 РИК на извънредните парламентарни избори, проведени на 2 октомври миналата година.

Политическите сили обаче не постигнаха съгласие за двете заместник-председателски места. Кандидатурите са три – Коалиция „Продължаваме промяната“ предложиха  за поста Стоян Мемцов, ПП „Движение за права и свободи“ – Васил Петров, ПП „Възраждане“ – Виолета Костадинова.

За секретарското място единствената кандидатура остана тази на Минка Сърнешка, която беше издигната от Коалиция „БСП за България“.

Председателското място на 17 РИК-Пловдив област ще се определи от ЦИК, след като политическите партии не се споразумяха за поста. Бяха предложени две кандидатури – Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – предложи Янко Радунчев, който и на предишните избори оглавяваше комисията, а Коалиция „БСП за България“ – Ваня Костадинова.

Спор нямаше за двете заместник-председателски места като те са съответно кандидатите на Коалиция „Продължаваме промяната“ – Иван Кърчев и на „Възраждане“ – Сузана Николова.