Решение да бъде сформирана временна комисия към постоянната Комисия по култура и туризъм към Общинския съвет, която да се ангажира с подготвяне на стратегия по връщане на Панагюрското златно съкровище в Пловдив , бе взето на среща, организирана от гражданско сдружение „Браво Пловдив“. В нея са включиха представители на всички политически сили, представени в Общинския съвет на Пловдив, с изключение на „Съединени за Пловдив“ и ДПС. От ИТН предупредиха, че общинските им съветници имат ангажименти. 

Съветниците, които се включиха в работната закуска, потвърдиха ангажимента на политическите сили, които представляват, за общи действия. На сесията, проведена на 20 юни 2024 г., 48 съветници от всички групи подкрепиха декларацията на сдружението, с която се настояваше съкровището да бъде върнато на Археологическия музей в града.

Очаквано, въпреки правната ѝ обосновка, декларацията, гласувана от Общински съвет-Пловдив, не бе посрещната радушно от представителите на Министерството на културата и от самия служебен министър Найден Тодоров, който в различни публични изяви твърди, че мястото на Панагюрското съкровище е в Националния исторически музей в София, тъй като той може да го презентира най-добре.

„Тази тема е пример как една кауза може да обедини хора с различни политически възгледи. Надяваме се добрият тон, който поддържаме да се пренесе и на национално ниво“, заяви Калин Милчев от БСП. Владимир Славенски от ПП ДБ допълни, че е от особена важност активността по темата да не спира и да се търси поле за преговори.

„ Смятаме, че съкровището принадлежи на Пловдив, ползите за туризма в града ще бъдат огромни, но за съжаление нямаме адекватно отношение от управляващите. Отворени сме за обсъждане на стратегии, с които да се постигне желаното“ заяви Господин Апостолов от „Възраждане“.

Милчев предложи депутатите, избрани от Пловдив да бъдат призовани да подкрепят желанието на гражданите , които са ги изпратили в парламента.

“Оттук можем да призовем депутатите да направят същото единение, независимо от политическия спектър, за да се постигне общата цел“ заяви Калин Милчев.

Веселин Маневски от ГЕРБ поиска експертиза на съкровището , преди да бъде върнато на Пловдив и опроверга твърденията на министъра на културата, че мястото на съкровището е в НИМ , като припомни , че точно НИМ е върнал оригиналът на История славянобългарска на Зографския манастир на Атон, макар, че Паисиевата история е един от най-ценните артефакти. 

Председателят на сдружение „Браво Пловдив“  Веселин Костов изтъкна, че общественото мнение се манипулира чрез неверни внушения, че Археологическия музей в Пловдив няма капацитет да съхранява и презентира съкровището.

С пълно единодушие бе прието и предложението на съветника от „Браво Пловдив“ Борислав Инчев , който предложи на 6 септември – празника на града, Археологическият музей да бъде отворен свободно за граждани, а към министъра на културата да бъде отправена покана да се запознае с възможностите на музея.

Д-р Борислав Матеев от ПП ДБ, който е и член на Комисията по култура, заяви, че е планирана среща с директора на музея доц. Костадин Кисьов, на която той да изясни всички процеси, които предстоят да се случат. Съветниците също настояха разговорът с ръководството на НИМ да се води за всички артефакти, които са взети „под наем“ от Пловдив и в периспектива да се мисли за една мащабна експозиция, разкриващата богатото историческо минало на най- стария жив град в Европа.

Господин Апостолов за пореден път припомни няколко стари болки на пловдивчани – изложенията, които бяха преместени от Пловдив в София, липсата на голямо летище, въпреки далеч по-удобната локация на Пловдив и др.

Всички съветници изтъкнаха необходимостта от по-сериозен ангажимент от страна на кмета Костадин Димитров и зам. кмета  по култура Пламен Панов, тъй като преговорите със София трябва да се водят на ниво администрация. Двамата не присъстваха  на срещата, макар, че бяха поканени.

Веселин Костов направи паралел с Императорското съкровище , което привлича хиляди туристи във Виена.

„Панагюрското златно съкровище не е само съкровище. То е символ на тракийската култура по нашите земи. А  Пловдив е бил един от големите центрове на Тракия в древността. Затова трябва да извървим заедно целия път, колкото и труден да е той и да си го върнем“ заяви той и припомни, че Пловдив, спечели титлата "Европейска столица на културата" като София също бе сред претендентите. 

Панагюрското съкровище - от раницата на Димитър Цончев до музея "Пол Гети"Безценните експонати ще бъдат част от голяма изложба, която ще гостува в Лос Анжелис

Министърът на културата: Мястото на Панагюрското златно съкровище е в НИМНационалният музей може да го презентира по-добре пред света, заяви още Найден Тодоров

Пловдив ЗАЕДНО за връщането на Панагюрското златно съкровище у домаПредложенето на "Браво, Пловдив" обедини всички политически групи, които подкрепиха декларация съкровището да се върне на Археологическия музей в града