Родители, които живеят в селата от Родопската яка изразиха недоволството си от цените на транспортните ученически карти. Ако преди цената им е била около 28 лева, то в момента учениците, които използват транспорта от Брестовица и Цалапица, плащат 80 лева за карта. За останалите села в областта цената варира между 50 и 70 лева.

Това предизвика възмущение в голяма част от родителите, които смятат сумата за извънредно висока. По разпореждане на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов е било потърсено обяснение от фирма „Детелина-Дрита“ ЕООД за по-скъпата цена на картите за транспорт за ученици.

От фирмата-превозвач са обяснили, че с Постановление на Министерски съвет от 25 януари миналата година е било въведено намаление на цената на картите за ученици, студенти редовна форма на обучение, докторанти със 70% спрямо определената редовна цена по действащата тарифа на съответния превозвач. Съответните средства са били компенсирани от държавния бюджет.

Постановлението е било в сила до 31.12.2023 година. Затова в месец януари съответният превозвач получава субсидия от общината по действащата Наредба за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи, която е приета още през 2015 година, с последно изменение през март 2022 година.

Според тази Наредба учениците и студентите пътуват по междуселищните автобусни линии от общинските и областните транспортни схеми с намаление 20 на сто от редовната цена на билета.

Оказва се обаче, че закупените ученически карти по направленията от Пловдив за селата Брестовица, Цалапица, Оризари, Първенец, Марково, Храбрино, Златитрап и Брестник за месец януари ще важат и за месец февруари 2024 година.

"След допълнителни преговори вчера е станало ясно, че Постановлението от 25 януари миналата година ще продължи да важи до края на този месец. Ето защо издадените вече карти на 2 и 3 януари от превозвача на стойност 80 лв, както е по старата Наредба, ще важат и за месец февруари. На 1 февруари влиза в сила на новото Постановление на Министерски съвет за промени в системата за ценообразуване и правила за ползване на обществения транспорт. С влизането в сила на новата регулация възрастните граждани и учащите ще имат право на 50% намаление на цената на абонаментните карти за градския транспорт и междуселищните автобусни линии. Това означава, че картите по тези направления ще са на стойност 50 лв.“, заяви кметът на Община „Родопи“ Павел Михайлов.

Децата до 14 години ще са привилегировани в тази нова регулация, като ще могат да пътуват безплатно в градския транспорт. Децата до 7 години продължават да се възползват от безплатния междуселищен автобусен транспорт.

За децата на възраст от 7 до 14 години, новата разпоредба предвижда 50% намаление на цената на билетите за междуселищния автобусен транспорт.

С влизането в сила на новата регулация възрастните граждани и учащите ще имат право на 50% намаление на цената на абонаментните карти за градския транспорт и междуселищните автобусни линии.