Десетки вили в родопското село Ситова са застрашени да останат откъснати от света. Къщите във вилната зона останаха месеци наред недостъпни с кола, а причината – ремонт на пътя.

Още в началото на годината улицата, водеща към вилите пропадна. Тя бе опасна както за преминаване на хората, така и на превозни средства. Част от нея бе унищожена от свлачище и със заповед на кмета на Община Родопи бе затворена за преминаване. Незабавно бе взето решение за укрепване и ремонтиране на пътя.

Цяло лято отсечката остана затворена, а техника работеше по трасето. Два месеца обаче след приключване на работата по пътя, същият все още не е отворен. С нас се свързаха собственици на къщи в селото и по-специално във вилната зона.

„Изцяло е готов пътят. Поставени са укрепления, настилката е положена. Така вече близо два месеца. От тогава пътя не е освободен и все още не може да минаваме по него. Има опасност при един сняг, ако не се почисти, до пролетта не може да се качим до вилите си”, оплаква се пловдивчанин, който е собственик на къща в Ситово.

Той добави, че за да стигне до имота си, използва обходен маршрут. Това е път без настилка, изграден от хората, имащи къщи в местността „ливадите”.

„На път сме и тази отсечка да изчезне. Натоварено е от към коли, влизат и джипове. Хората се оплакват, че им се рушат дворовете и подпорните стени. Ще изпаднем ситуация да останем без никакъв път до вилите си”, допълва пловдивчанинът.

Репортер на TrafficNews  се свърза с кметския наместник на село Ситово. Виделина Врачева потвърди, че пътят е готов, ремонтиран и може да бъде пуснат в експлоатация.  Причината обаче да не се направи е липса на цялостна документация.

„Отсечката е готова, но все още не са изпълнени всички изисквания. Липсва финалната документация. Ремонта беше извършен много бързо, само за 2 месеца. Аз взех решение да се действа веднага, за да имаме път. Ако бяхме чакали, все още нямаше да е започнала работата по трасето. Сега е необходимо да се насрочи ден, за да мине комисия по надзор, която е каже дали правилно фирмата – изпълнител си е свършила работата. След това становището на надзорната комисия ще депозира в Община Родопи. Аз се надявам, че до 15 декември официално улицата ще бъде пусната. Още една причина има, заради която не пускаме пътя. Отсечката е изградена на пясъчна основа. Отгоре е с плочи. По нея минават камионите с дървения материал. Ако пуснем пътя и камионите нерегламентирани минат от там и всичко ще е на стартова позиция. В бъдеще по отсечката няма да минава тежка техника”, каза пред наш репортер Врачева.

Припомняме, че в началото на годината главният път към селото бе укрепен след свлачище. Проблемът бе от години. Пропадането беше с дължина около 6 метра и почти три метра дълбоко. 

До ремонта на участъка се стигна след серия от протести на жителите в Ситово.Селото бе заплашено да остане откъснато от света.

Пропастта на пътя за Ситово ще остане в миналото! Стартира ремонт в участъкаЗапочва укрепването на подпорната стена по пътя към родопското село

Ситово може да остане без път! Жителите на протестНа пътя има голяма пропаст, която не е обезопасена

Сники: Фейсбук - с. Ситово/ Преди ремонта на пътя