ВиК – Пловдив остава без доставка на тръби, фитинги и свързващи елементи заради прекратена обществена поръчка. С решение от втори март водното дружество прекратява процедурата след 7 месеца обжалване в КЗК и ВАС. Причината е решение на Върховния съд, с което  се нарежда процедурата да бъде прекратена заради нарушения в параметрите на поръчката.

Тя бе пусната още през август 2021 година, като стойността й е 5 млн. лева с ДДС.  Процедурата бе разделена на две позиции – за тръби за водоснабдяване и канализация, а другата за фитинги и свързващи елементи.  За първата позиция участие са подали 3 фирми, а за втората само една.

Именно разделянето на поръчката на две е била атакувана в КЗК, а след това и във ВАС, а върховните магистрати приемат довода, че заданието не е законосъобразно. Жалбата идва от софийската фирма „Кад Уотър Трейд България”. На практика цялата тази сага може да блокира работата по основните обекти, както планови ремонти, така и аварийни.

Говорителят на ВиК – Пловдив инж. Антон Гълъбов заяви, че ситуацията с поръчката няма как да не създаде затруднения в работата на дружеството. Въпреки това той се надява скоро да бъде решен проблемът.

„В момента подготвяме две поръчки за тръби  и фитинги. Едната ще бъде на малка стойност, за да задоволи текущите нужди и до провеждането на новата голяма процедура. Практиката показва, че големи поръчки се обжалват с месеци”, обясни Гълъбов. Той добави, че забавяне може да има за два големи планови ремонти в Пловдив – Кукленско шосе „Даме Груев”.

„За „Даме Груев” имаме доставка на елементи за канализацията, но не е нещо, което би предизвикало сериозно забавяне. По-големите проблеми са на Кукленско шосе, където има да се правят отклонения и подменят тръби с голям диаметър. Надяваме се все пак, нещата да се случат по-бързо”, каза Гълъбов. Той допълни, че дейностите по „Модър-Царевец” няма да бъдат засегнати, тъй като там полагането на тръбите минава през европейския проект, който ще реализира дружеството.