„АстраЗенека” в имунизационните центрове, ограничени количества РНК ваксини – при семейните лекари. Такива са възможностите за ваксинация срещу COVID-19 пред пловдивчани, показа проверка на TrafficNews.

Припомняме, че в началото на седмицата в Пловдив са пристигнали 5400 дози от препарата на „Пфайзер”, половината от които са заделени за втора игла.  Количествата на „Модерна” са за около 2 130 души. Има и около 11 500 дози на „АстраЗенека”. 

Заради малкия брой налични РНК ваксини, от РЗИ-Пловдив вчера започнаха да раздават само на личните лекари. Правилото според изискванията на здравните власти е всяко едно от джипитата да получи не повече от два флакона от тези ваксини. За част от лекарите обаче е имало само по един.

В практиката си имам 2500 пациенти. 90 са се записали за ваксинация, като нито един от тях не желае Оксфордската. Хората искат да получат препарат на „Пфайзер” или „Модерна”, някои питат и за руската ваксина”, обясни пред наш репортер д-р Николай Димитров, който има 46 години практика. 

Само „АстраЗенека” се предлага в имунизационните центрове в града. Но желаещите се броят на пръсти.

Без записване всеки може да се имунизира”, обясняват от денонощните  кабинети на ДКЦ „Пълмед” и МЦ „Медикус Тракия”, ДКЦ-І и болница „Медикус Алфа”. В нито един от тях обаче нямат информация кога ще разполагат и с препаратите на „Модерна” и „Пфайзер”, за които имат най-много запитвания.

Никакви ваксини няма единствено в МБАЛ „Св. Мина”. Там днес връщаха хора. Уверението е от следващата седмица имунизационният процес в общинската болница да бъде възстановен.