Двата най-важни обекта за републиканската пътна мрежа – удвояването на Околовръстното на Пловдив и на пътя Пловдив – Карлово могат да започнат през 2026 година. Това е записано в плана на АПИ за развитието на пътната мрежа в Пловдивска област.

Обходният път на Пловдив в момента се проектира, като е разделен на три етапа. Първият, който е от АМ „Тракия” до пътя Пловдив – Пазарджик, трябва да започне най-скоро. Той дори бе вкаран в Плана за възстановяване и устойчивост, от където да се осигури финансирането от 70 млн. лева само за този етап.

Друг важен проект е удвояването на пътя Пловдив – Карлово, който обаче е в много ранен етап. В момента по него се изготвя доклад за пътната безопасност, на базата на който след това ще се пусне и задание за проектирането.

По план Югоизточният обход на Пловдив между Скобелева майка и Асеновградско шосе трябва да стартира през 2024 година. За него дори в бюджета на АПИ са осигурени 35 млн. лева и има сключен  договор с „Трейс” за строителството му.  

Има обаче чисто юридически проблем, който спъва строителството му, а министерството на регионалното развитие търси решения. Според проекта автомобилният път навлиза в зоната на железопътната линия и  не може да се одобри парцеларния план. По въпроса има съгласието на АПИ и на НКЖИ, които са готови да бъдат съвъзложители на обекта, който включва Пътен възел „Скобелева майка“. Ако се намери юридическото решение, ще се даде зелена светлина за изготвяне на парцеларния план, който да бъде одобрен от НКЖИ, а след това и от МРРБ. След това на ред са отчуждителните процедури, след които няма да има пречки да стартира и строителството на Югоизточния обход на Пловдив. Не се знае обаче въобще дали това ще се случи в тази календарна година.