40 души, собственици на магазини в търговски центрове в Пловдив, се събраха на протест пред Областна управа. Те изразиха недоволство от рестрикциите, наложени от здравните власти. Припомняме, че според новата заповед на министъра на здравеопазването моловете, търговските центрове и нехранителните магазини над 300 квадрата ще останат затворени до второ нареждане.

Търговците разказаха пред наш репортер, че през последните месеци са претърпели сериозни финансови загуби и продължават да търпят такива. Представители на бранша са категорични, че много от колегите им са пред фалит.

Протестиращите бяха представители на няколко търговски центрове в Пловдив. Те обясниха, че в обектите им няма струпване на хора, а потокът от пазаруващи е в пъти по-малък от комплексите тип мол.

„Имаме три входа, спазваме всяка една наредба, а когато е имало проверки от РЗИ сме били изрядни. При нас няма струпване на хора, тъй като в нашите центрове няма кина, работещи заведения, пейки за почивка, детски центрове и прочие. Искаме да работим, защото храним семейства, разходите вървят всеки месец.  Ние сме като един закрит пазар”, разказаха протестиращите.

Недоволството на търговците се дължи и на това, че много техни колеги са намерили „вратичка” в закона и продължават да работят. Пример за това дадоха с голяма верига, намираща се на Главната, както и със строителните и спортни магазини.

„Борим се да си платим наемите, да си храним семействата. Имаме дезинфектанти, не пускаме повече от един човек в обектите си. Не сме нарушители, а хора, които искаме да работим”, разказаха хората.

Сред протестиращите бяха и управителите на търговските центрове.

 „Нашият бизнес център търпим много загуби. Имаме 90 обекта само на първия етаж. Въпреки, че сме затворени разходите вървят – консумативи, ток, охрана, поддръжка.  Всеки един търговец изхранва семейства. Ако трябва да съберем загубите сумата ще е главоломна. Нашите искания са яснота кога ще заработим. Не може да се работи една седмици, после да затворим пак. Не искаме да бъдем приравнявани с места, които са опасни за хората и носи зараза”, заяви управителят на „Форум Тракия” -  Йорданка Петкова.

От протестиращите бяха излъчени двама души, които лично се срещнаха с временно изпълняващият длъжност Областен управител – Петър Петров. След визитата бе изготвено писмо до здравния министър и подписано от всичките 40 протестиращи.

„Взехме решение да изпратим писмо до министър Ангелов, в което да заявим, че крайно време да не ни слагат под общ знаменател с големите центрове. Ние гарантираме, че в нашите търговски площи не влизат повече от 30-40 души. Пред фалит сме и ако мерките продължат, масово ще затваряме и ще напускаме. Бизнесите ни загиват. В пиковите сезони ни държат затворени, а разходи вървят. Аз съм против новите мерки – отварят фитнеси и кина. Това са едни от най-опасните места. Ние освен с магазините си, с нищо друго не привличаме клиенти. Имаме уверение от Областния управител, че исканията ни ще бъдат предадени до здравните власти ”, каза Йордан Димитров, собственик на магазин.

Търговците са категорични, че ако нямат отговор на исканията им до няколко дни, те отново ще излязат на протест.