„Хора много, а оборотите ни са на нула”. С тези думи търговци на Главната описаха ситуацията в бранша към този момент. Рестриктивните мерки за ограничение разпространението на вируса оставиха отражение върху всички сектори, а търговците понесоха големи финансови загуби.

Въпреки рекордния поток от хора по централната улица на Пловдив, магазините отчитат невиждан спад на оборотите си. Нещо повече – мнозина търговци са изправени пред фалит. Бизнесът на дребния търговец е на ръба, сигнализираха работещи на улица "Райко Даскалов". 

Със 70% е намалял оборота на обектите в сравнение с декември 2019 година. Това разказа пред наш репортер Илина Крушева. Тя е сред мнозината търговци на Главната, който са изправени пред патова ситуация.

„Борим се за оцеляване. Ситуацията е много сложна, особено след обявяването на втория локдаун. Тези, които се справиха с кризата през пролетта, сега не могат да оцелеят. Хората минават покрай витрините, но не пазаруват. Имахме дни с нула лева оборот. В същото време обаче, наемателите ни притискат. Не правят компромиси, не намаляват и с лев наемите”, разказва още Крушева.

През почивните дни Главната бе окупирана от пловдивчани и гости на града. Пешеходната улица се пукаше по шевовете, но магазините останаха празни. Опашки се извиваха само пред нон-стопите, пред обектите за бързо хранене или хранителните магазини.

Пълно с хора на Главната, опашки се извиха пред пързалката и магазинитеВ първата съботата след празниците

„Невиждан поток от хора, а никой не влиза при нас. Пловдивчани предпочетоха разходката от пазаруването. Колкото и невероятно да звучи, навръх Бъдни вечер и Коледа отчетохме най-ниските си обороти от години. В същото време наемателите ни посочиха именно това текучество на хора през почивните дни и това бе мотивът им, за да откажат намаляване на наемите.  Навсякъде се тръбеше, че магазините са пълни и че има опашки пред обектите – уви, не беше така. Само в два магазина имаше силен интерес, както и в хранителните”, допълва Илина.

Общо 35 търговеца са обединени около един проблем и с една цел – да се съживи малкия бизнес в Пловдив. По думите им от 1 януари 4-5 магазина на малката Главна ще затворят врати заради трудностите. Те са обявили фалит. Между 15 и 19 пък са обектите, които са затворили и предстои да затворят завинаги врати на бившата улица „Заимов”.

Локдаунът през пролетта се отрази пагубно за много търговци на Главната. Само месец след обявяване на извънредната ситуация, над 20 магазина бяха напълно изпразнени, а на витрините им видяха табели „отдава се под наем”. Причините бяха много, а една от тях е невъзможността на търговците да плащат наемите си. 

Ситуацията в центъра на Пловдив е на път да се повтори.

Фалити на Главната: Десетки магазини опразнени, други – затворени, а трети с невиждани намаленияТърговците в центъра се опасяват, че това ще е края на бизнеса им