Свлачището, предизвикано от строеж на хотел в Капана, повлече след себе си  и бизнесът на няколко заведения в квартала.  Припомняме, че във вторник заради същия строеж, се срути се част от стена на дома на семейството на Филип и Ивелина, които имат 3 деца. Първите сигнали за предстоящите проблеми бяха дадени още  на 18 януари, когато пропадна част от ул. „Константин Стоилов” . В следващите дни строежът „изяде” част от  „Абаджийска”. От район „Централен” издадоха предписания на строителя, но едва след срутването на стената на съседната къща, институциите взеха по- сериозни мерки и спряха строежа.  Стигна се до намесата  на РДНСК, които назначиха комисия, която да обследва  строежа.

Инвеститор на строежа е фирма „Галинел Инвест”, собственост на Калин Ганев. Строител е „Крисбилдгруп” , която също е собственост на Ганев. Строителният надзор е поверен на „Строй консулт- 3Г”, а проектанти са архитектите Георги Стамболджиев и Дончо Хаджиев.

Към момента  вървят укрепителни дейности на строежа , под надзора на инспектори от РДНСК.

Инвеститорът насипва инертни материали, които да са път до пропадналите основи на съседната къща. От обекта е изтеглена тежката техника, с която се работеше преди три дни и сега там има само един малък багер.

Двете улици , между които се намира строежа- „Абаджийска” и „Константин Стоилов” са затворени с полицейски ленти и има оставени тесни пътечки, през които да минават пешеходците.

Извънредната ситуация  спря за неопределено време бизнеса на съседните обекти.  „Мултикулти”  и, „Барела”  , както и сладкарницата на „Абаджийска” не работят вече седмица.  Лентите опират във външните маси на „Читалнята”, която засега  все още работи.

„Затворил съм заведението , защото персоналът се страхува да влезе вътре. Има пукнатини по стените, вратите заяждат. Отпред на тротоара паветата са пропаднали и виждаме дупка. Нямам представа кога ще възстановим дейността си” коментира за TrafficNews  собственикът Тодор Танчев.

Той се е опитал да си извади документ от РДНСК  и район „Централен” , че заведението е затворено не по негова вина , но  е ударил на камък. „ Препоръчаха ни да не работим. Ако сме отворили било за наша сметка. В същото време обаче отказват да ни издадат документ, че сградата е опасна. Аз не мога да рискувам да пусна клиенти в заведението, след като ни казват , че има риск. Единствено пуснах заявление в район „Централен” да спрат да ми начисляват тротоарно право, защото местата ни са зад полицейската лента” възмущава се Танчев.

Той заяви, че вече е направил среща със собственика на хотела Калин Ганев, като е поставил темата за компенсации, но той заявил, че не е негова вината , че заведението не работи.

„Очевидно ще се наложи да си търся правата по съдебен път. Вече се свързах с конструктор – вещо лице да направи оценка на щетите и ще се видим с Ганев в съда. 

Собственикът на „Барела” Кирил Стоянов  също е затворил  обекта и не работи . „Никой не ме е търсил, нито ме е питал какви са загубите ни. Съмнявам се, че някой ще покрие щетите, които търпим. Следващата седмица ще направим среща  на потърпевшите и може да направим общ за пропуснати ползи” заяви той.

В интервюта, които Ганев даде през седмицата, заяви че е фирмата му ще поеме отговорност и ще съдейства на потърпевшите.

“Да случило се, поемаме вината , но не цялата, защото има и други фактори, но ще понесем последствията” , заяви инвеститорът. Според него, другите фактори са ВиК авария, която наводнява основите на къщите в района.

Семейството на Ивелина и Филип , също все още живеят  при приятели. 

 

Строителят на хотела в Капана събаря и емблематичната къща на "Цар Иван Александър""Крисбилд Груп" е изпълнител и на двата обекта, около които през последните седмици избухнаха скандали

 

 

Рискова ситуация в Капана! Къщи и улици пропадат - РДНСК спря строежа на 4-етажен хотелОт строителния контрол спряха дейностите до изясняване на обстановката, от район "Централен" настояват укрепването да продължи