Къща на ул. "Преслав" в центъра на Пловдив осъмна оградена с предупредителна лента, заради падащи орнаменти от фасадата. Сградата на №39 e един от красивите образци на архитектурата от началото на 20-ти век, но грижата на собствениците се изчерпва видимо само със смяна на дограмата на втория етаж. Според списъка на Министерството на културата, къщата е единичен паметник на културата. Освен това попада в Историческата зона "Филипопол - Тримонциум". Можем само да се надяваме, че междувременно статутът й не е променен, както това се случи с къщата на ул. "Цар Иван Александър", която окончателно бе съборена преди дни. 

В случая общината, респ. район "Централен" трябва да задължи собствениците да ремонтират фасадата, а в случай , че те откажат администрацията трябва да направи належащия ремонт, а след това да потърси парите от собствениците. 

В новия бюджет на града задължително би трябвало да има фонд за спешни ремонти на паметници на културата, тъй като състоянието на доста къщи от списъка на НИНК е трагично. Което е добре дошло както за недобросъвестни собственици, така и за алчни инвеститори, за които мястото в центъра е много по- важно от културно- историческата стойност на самата сграда и на ансамбъла , в който тя попада. 

А това остана от къщата- шедьовър на кръстовището на улиците "Цар Иван Александър" и "Густав Вайганд".  

 от 

 

"Български Медичи" разрушава една от най-красивите пловдивски къщиПоредната смъртна присъда на паметник на културата е законна, ни успокояват управляващите