Преди няколко години Ивалена и Филип Илиеви се връщат от Англия  с трите си деца ,защото искат да живеят и работят в България. Установяват се в родния си град, купуват една от старите къща на ул. „Константин Стоилов” в Капана,  възстановяват я и се нанасят в нея. Добрите им намерения обаче пропадат, когато съседната къща е съборена и през ноември 2023 г. започва строеж на четириетажен хотел.  В началото проблемът е само шума на багера и тежките машини , които извозват земна маса. Но преди месец Филип установява,че вече се копае под основата на къщата и забелязва първите пукнатини в стената. На 18 януари обаче силен трясък събужда семейството. Част от ул. „Константин Стоилов” е пропаднала, пропада и основата на тяхната къща.

Днес , 12 дни по-късно Илиеви са се евакуирали заедно с децата и са се настанили при приятели. Те дори не могат да влязат в дома си, защото входната врата не може да се отвори. Цялата конструкция и геометрията на къщата са нарушени и рискът тя да се срути е огромен.

Прогресиращото пропадане днес принуди представители на всички ангажирани институтции да се съберат на място, защото с всеки изминал ден угрозата съседните къщи да пропаднат в дълбокия, близо 6 метра изкоп, расте.

Около 11:00 часа на мястото на свлачището се събраха представители на РДНСК , противопожарна охрана и район „Централен” .  Инспекторите от Строителния контрол за първи път са на обекта, тъй като сградата е 4- та категория и до този момент строежът е бил под наблюдение на районното кметство.  От пожарната настояха периметърът около строежа да бъде ограничен, за да не могат да преминават пешеходци, тъй като има опасност и двете улици – „Абаджийска” и „Константин Стоилов” да пропаднат и някой да пострада . В последствие районът  бе обграден със жълта полицейска лента. Инспекторите от РДНСК и представителите на район "Централен" не успяха да стигнат до единно решение как да се действа предвид обстоятелствата.

От кметството настояват укрепителните дейности да продължат, а след това насипът да бъде засипан и да се правят промени в проекта, за да могат да се предпазят съседните сгради. От РДНСК обаче заявиха, че целият обект ще бъде замразен, а на място да дойде специалист от София, който да направи оглед и едва тогава да бъдат предприети каквито и да е действия.

Собствениците на компрометираната къща обаче са скептични относно действията на всички институции. „От 10 дни всеки ден ходя в кметството и им обяснявам какво се случва. Строителят наля бетон в основата на другата къща , но не при нашата. Там сложиха метални подпори и дъски , а после насипаха пясък. Те се огънаха на хармоника и ги изхвърлила. Сега направиха друго , но не знаем колко ще издържи. Къщата е гредоред, няма как да издържи”, коментира Ивалена Илиева. Освен всичко друго , след голямото пропадане , къщата е без електричество и е на времянка.

„Търсим реални действия. Вече 20 дни се молим да обърнат внимание. Времето беше много мокро, дъждовно и опасно. Основите са подкопани. Има надвиснала тръба на централен водопровод , която всеки момент може да се спука и целият изкоп да се напълни с вода. Ако това се случи , нашата къща ще се срути”, категоричен е Филип. Според тях самият факт , че изкопът за основите на новата сграда, който е проектиран с дълбочина 6 метра и е под основите на тяхната къща, е огромна опасност.

„Не знам защо трябваше да се стига до тук. Ние непрекъснато сигнализираме , но никой не обърна внимание навреме. Много отдавна трябваше да се вземе решение. От Общината дойдоха миналия петък в къщата да направят оглед.

Семейство Илиеви решава да се евакуира след консултация със специалист, който ги предупреждава, че ако завали, къщата ще пропадне още повече и те не могат да останат вътре. Тогава те напускат къщата и се местят при приятели. „Сутринта дойдох да взема учебници и малко дрешки на децата и едва излязох. Едно момче ми помогтна да се измъкна”, разказа Ивелина.

Инвеститор на строежа е фирма „Галинел Инвест”, собственост на Калин Ганев. Строител е „Крисбилдгруп” , която също е собственост на Ганев. Строителният надзор е поверен на „Строй консулт- 3Г”, а проектанти са архитектите Георги Стамболджиев и Дончо Хаджиев.

„Има срутване, събрали сме се всички да вземем решение. Дадени са ни препоръки от конструктура, които вече са изпълнени. Налели сме частично фундамента. Сега очакваме следващите инструкции и ще предприемем действия възможно най- бързо. Готови сме ако трябва да се засипе целия насип, да го направим веднага. Очакваме решението на РДНСК”, коментира Ганев пред TrafficNews. Той заяви, че фирмата ще поеме отговорност и ще съдейства на потърпевшите.

“Да случило се, поемаме вината , но не цялата, защото има и други фактори, но ще понесем последствията” , заяви инвеститорът. Според него, другите фактори са ВиК авария, която наводнява основите на къщите в района.

Според представителите на район „Централен” там има подпочвени води , които вероятно идват от тепето.

Очевидно проблемът няма да бъде решен в близко бъдеще, предвид сложността на ситуацията.

Фактите са, че едно семейство с три деца е без дом, няколко къщи са застрашени от падане, а две нови улици са срутени. Вторичните последици ще бъдат за бизнеса на хората в района, тъй като достъпът до тях е ограничен.

Дали това е можело да бъде предвидено? Думата имат специалистите.

TrafficNews продължава да следи случая и да ви информира.

 

В града на новите Медичи: Строеж на сграда срути тротоар на улица в КапанаПочти половината от ул. "Константин Стоилов" срещу "Читалнята" липсва