Първокурснички във Факултета по обществено здраве при Медицински университет – Пловдив са събрали средства и са закупили пет кислородни палатки и един инхалатор за Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги”. Апаратурата е предназначена за Интензивния неонатологичен сектор, където ежедневно медиците се борят за живота на новородени дечица в тежко състояние от цяла Южна България. Бъдещите акушерки ще направят дарението на 5 май, когато ще отпразнуват първия си професионален празник - Международния ден на акушерката.

Идеята за благородния жест дошла по време на клиничната им практика. Заради пандемията от COVID-19 бъдещите акушерки прекарали малко време в болницата, но въпреки това успели да усетят напрежението на своите колеги. Видели умората, многото работа, проблемите и решили да направят нещо, за да ги накарат да се почувстват специални.

На празника те ще зарадват акушерките с подаръци – сапуни, изработени от хора с увреждания. Според традицията ръцете на акушерките се мият и се нарича: Както сапунът се хлъзга, така леко да бъде раждането.

„Да подадем символично ръка на нашите по-опитни работещи в професията акушерка в различни болници. Да им покажем, че уважаваме техния ежедневен труд и всеотдайност. С този първи за нас професионален празник искаме да изразим нашето преклонение към професията. Това е символичен жест към акушерките и искаме да покажем нашата съпричастност към всичко, което правят в името на професията. Защото нашата задача на първо място е хуманна. И затова в зората на нашето обучение искаме да направим малък жест към Неонатологията чрез така необходимите за всяко Неонатологично отделение кислородни палатки”, казват студентите.