Най-големият проект на Пловдив през последните години -  за модернизацията и реконструкцията на Пречиствателната станция ще стартира утре. Първата копка ще бъде дадена от кмета Здравко Димитров, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, ръководителят на Пречиствателната станция Николай Михалков, управителят на „ВиК“ ЕООД - Пловдив Спартак Николов, представители на изпълнителя на проекта - ДЗЗД "ПСОВ Пловдив 2018“ с главен участник „Главболгарстрой”  и на надзора - ДЗЗД "Дейта консулт“.

Това е най-големият обект, който ще се реализира тази година на територията на общината и е на стойност 70 млн. лв. Той е част от „Интегрирания проект за водите на град Пловдив – етап I", чиято стойност е 115 млн. лева. За него Община Пловдив тегли заем от 19 млн. лева  за съфинансиране, а освен това Община Пловдив ще върне и 3 млн. лева на Европа след дълга съдебна битка.

Върховният административен потвърди финансовата корекция от Министерството на околната среда и водите в размер на 5%  по договора  сключен миналата година с  изпълнителя ДЗЗД „ПСОВ Пловдив 2018" на стойност 58 707 707, 77 лв. без ДДС. 

Попариха с 3 млн. лева Община Пловдив за най-големия им проект, още преди да е започналВАС потвърди санкцията от 5% за модернизацията на Пречиствателната станция

Наложената финансова корекция е заради нередности в обществената поръчка за избор на изпълнител  за модернизацията на Пречиствателната станция през Водния цикъл.

В консорциума, който взе поръчката за над 70 млн. лева с ДДС, партньори са ,,ГБС – Пловдив“ АД, ,,Главболгарстрой“ АД и ,,Еко-проект 2000“ ООД, с подизпълнител „Кристална вода“ АД, а обществената поръчка бе стартирана през 2018-а.

Дейностите по рехабилитация на съоръжението се осъществява с финасовата подкрепа на ОП „Околна среда” 2014-2020, като ремонтът е част от интегрирания проект за водите на Пловдив. Реконструкцията на ПСOВ има цел да се намали притокът на вредни вещества и биогенни елементи в река Марица, като така се подобри качеството на водата.  Срокът за изпълнение е 730 календарни дни от датата на възлагане.

Преди празниците от Община Пловдив обявиха, че ще стартът на дейностите по модернизацията на Пречиствателната станция ще бъде след празниците.