Пловдивският бизнесмен Сотир Янков, съпругата му Елена и дъщеря им Мария, обвинени за данъчни нарушения в размер на 5.5 милиона лева, поставиха ултиматум на медиите да не бъдат фотографирани преди, по време и след разпоредителното съдебно заседание, насрочено за утре в Пловдивския окръжен съд. Съобщението бе изпратено през пресслужбата на Пловдивския Окръжен съд. 

То е със следното съдържание: 

 В Окръжен съд – Пловдив са постъпили молби от подсъдимите Сотир Я., Мария Я. и Елена Я. във връзка с насроченото за утре, 11.04.2018 г., НОХД №89/2018 г. , с които не дават съгласие да бъдат снимани в съдебната зала и изобщо в сградата на съда, както и не дават съгласие фотографски материали, на които са заснети, да бъдат използвани от печатни и електронни издания не само за насроченото за утре заседание, а изобщо.

Според юристи ограничението, поискано от семейство Янкови е абсурдно, тъй като то не почива на нито един законов акт. Чл. 32 ,. т.2 от Конституцията на Република България гласи, че "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи" . А предвидените от закона случаи са описани в глава Авторско право върху портрети на Закона за авторското право. 

Чл. 13. (1) Авторското право върху произведение на изобразителното изкуство или произведение на фотографията, представляващо портретно изображение на друго лице, принадлежи на автора на произведението. За създаване на такова произведение се изисква съгласието на изобразеното лице.

(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:

1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;

Разпоредителното заседание в съда е публично, а сградата на Съдебната палата е обществено място. Подсъдимите могат да изявят  желание да не бъдат снимани в съдебна зала, а съдията по делото може да забрани снимки в залата. Колкото до това дали могат да бъдат снимани "изобщо", законът е пределно ясен. Няма забранителен режим и за използването на снимки, направени на публични места,  от печатните и електронни медии. 

Бизнесменът и семейството му бяха арестувани през септември 2012-а. Тогава освен Янков, полицията прибра съпругата му Елена и дъщеря им Мария, както и племенника на футболната легенда Христо Бонев - Атанас Бонев, по прякор Малкия Зум. Арестувани бяха още 10 души, работили в дружества , свързани с цитрусовия бос. 

Янков бе  собственик на най-голямото и модерно плодохранилище на Балканите, което се намира край пловдивското село Първенец. Базата беше построена през 2005 г. с пари по програма САПАРД. 

Заради направената инвестиция от 20 млн. лева Сотир Янков беше обявен през 2005-а за бизнесмен на годината. След разкритията за източения ДДС, съдия-изпълнител описа хладилните складове и цялото имущество на фамилията. Към него освен няколко частни съдия-изпълнители, претенции имаха Окръжната прокуратура в Пловдив и Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. В последстие имотите бяха продадени на търг.  Плодохранилицего стана собственост на „Грийнс Трейд“ ООД, собственост на бизнесменът  Йордан Балабанов от Първомай, който пък в последствие обяви че го е продал на "Ванети транс".

След излизането си от ареста, Елена Янкова определи акцията и арестите като поръчка и бе категорична , че всички компании са работили в рамките на закона. 

Въпреки, че делото влезе в съда още през 2015 година, през 2016 -та бе върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения. 

Новият акт бе внесен на 16 януари, а делото влиза отново в съда утре.