Протестите на синдикатите пред дирекциите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” продължават и днес. Те ще протестират цял ден, засега само в сградата.

Припомняме, че първият такъв започна в Пловдив на 19 юли. Служители се събраха пред дирекцията на Автомобилната администрация в града под тепетата с настояване за изравняване на заплатите и увеличението им с 50 %.

Искат още и разкриване на минимум 200 щатни бройки за инспектори в отдел „Контрол“, подобряване на материалната база, както и подобряване на условията на труд.

В момента заплатите на служителите са между 785- 1633 лева за инспектор и 970-1000 лева за специалист. Протести ще има всеки ден в различни градове. След Пловдив, утре на протест излизат служители в столицата.

Стачките им остават безсрочни, поради което служителите в центровете за административно обслужване ще са в намален състав и с намалено работно време.

Много от бъдещите кандидат-шофьори, които трябва да се явяват на теоретични или практически изпити, няма да бъдат изпитани заради протестите и ограничения персонал.

От транспортното министерство коментираха протестните действия:

"За 27 служители, които към момента са с най-ниски заплати, са стартирани процедури, чрез които ще им бъде коригирано месечното възнаграждение. По отношение на исканията за изравняване на заплатите на служителите, които заемат еднакви длъжности, анализите показват че същите могат да бъдат изпълнени в кратки срокове за около 80 държавни служители. За други 133 служители, които са назначени по трудово правоотношение също е намерен вариант за увеличение при спазване разпоредбите на трудовото законодателство", се казва в позиция на ведомството.

 

 

Служители на АА-Пловдив: Търпението ни се изчерпва!От "Автомобилна администрация” искат поне 50% увеличение на заплатите