Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) инсталира камери, с които в продължение на две седмици ще изследва трафика в зоната на Водната палата в Пловдив. Това става, след като Общинският съвет взе решение изпълнението на проекта за пробив и строеж на кръстовище на две нива на бъде спрян. Причината - липсата на яснота по различни казуси, включително липсата на експертна оценка за бъдещата интензивност на трафика и отражението й върху околните кръстовища и пътни артерии.

Експерти на ЕЦТП остават в готовност за среща и дискусия и с местните хора, преди да бъде изготвен от наша страна доклад, който да бъде предаден на общинската власт в Пловдив,  пишат оттам.

Председателят на структурата Диана Русенова бе на извънредната сесия, като тогава тя заяви, че ще направят свое изследване. Тогава Русенова заяви, че транспортното изследване, направено от Община Пловдив е всичко друго, но не и изследване. Според нея е абсурдно да се прави симулации и проучвания само на едно кръстовище след намеса, а не на цялата зона.

„Нищо не знаем за тези данни, къде ще отидат тези коли, колко нови ще тръгнат по този възел. Имаме една симулация с програмата “visium”, която е прекрасен продукт, но аз мога да ви изкарам каквито искате резултати с каквито и данни да ми дадете. В този смисъл трябва ново проучване, за да може и ние да дадем експертно становище”, каза Русенова.