Обезщетение на стойност  100 000 лева от шведската компания  „Астра Зенека”. Това поиска пловдивчанка, която след  сложена ваксина против  COVID-19 се е почувствала зле. По думи на пострадалата, ваксината довела тялото й до странни аномалии.

Това я е накарало да отнесе казуса до съда. Тя завела дело срещу фармацевтичната компания с цел да ги осъди, за да й заплатят сумата в размер на 26 000 лева –представляваща неимуществени вреди вследствие на ваксинация с ваксина "АстраЗенека". Искът е предявен като частичен от сумата в размер на 100 000 лева.

Тя посочва, че всичко е започнало в края на февруари 2021 година. Жената посетила „зелен коридор“ в пловдивското  ДКЦ I, за да се ваксинира срещу COVID-19. В съдебното решение се посочва, че преди ваксинацията тя е била здрава, не е имала симптоми на вируса и на каквито и да е било други болести. Преди да постави ваксината се е консултирала и с личния си лекар , но тъй като тя не е имала налични ваксини, ищцата се е посетила другото място.

След поставяне на  медикамента тя твърди, че е получила ужасно главоболие. През първата вечер след ваксинацията е изтръпнала лявата й ръка, а на сутринта се появила и слабост в левия крак. На 23 февруари 2021г. е изгубила сили, главата я заболяла отново ,почувствала слабост в лявата ръка и левия крак. На третия ден здравословното й състояние се влошило още повече. Започнало да я тресе,устните й започнали да кървят,  започнала да кашля, да се задушава, да се напикава и да повръща,нямала никакви сили.

Няколко дни след това посетила  личния лекар и  започнала да пие лекарства, включително и антибиотик.  Пострадалата жена твърди,че въпреки предприетото медикаментозно лечение здравословното й състояние се влошило- загубила вкус и обоняние, дишането и се затруднило, нямала никакви сили, не можела да става от леглото,наложило й се да ползва памперс. След още няколко дни започнала да се задушава, поради което се наложило да извикат спешна помощ. Веднага са я включили на кислород и лекарката е започнала да я преслушва, като е установила двустранна, вирусна бронхопневмония.

 В съдебния акт се посочва още, че са й взимани четири пъти изследвания, като кръвта й се е съсирвала. Тялото и е посиняло и са се появили хематони по ръцете и краката. Изпитвала е силни болки и се е наложило да диша с кислороден апарат. Тя  твърди,че от проведените изследвания е установено високо ниво на Д-димерите, които водят до тромбоза и в най-лошия случай до внезапна смърт.

Впоследствие след консултация с кардиолог й е поставена диагноза „Постваксионационен синдром“. Ищцата твърди,че вследствие на влошеното й здравословно състояние от поставената ваксина е получила скованост и функционален дефицит до степен на невъзможност да се обслужва. Изпитвала затруднения и при придвижване,което наложило да бъде хоспитализирана в Клиника по ревматология за периода от 28.06.2021г. до 02.07.2021г.,където след направените изследвания се установило,че има артрозни промени на пръстите на двете ръце. Тя твърди, че възстановяването й е било изключително трудно и дълго.

Ответната страна-„Астра Зенека” е посочила, че бронхопневмонията не е и не може да бъде обективен резултат от поставената ваксина. От друга страна, симптомите, посочени впоследствие, като претърпени от жената, представляват типични и възможни симптоми на прекарана бронхопневмония, предизвикана от заразяване с   COVID-19.

Защитата на компанията е посочила,че наред с документираната бронхопневмония, ищцата  е страдала от хронични заболявания на сърдечно-съдовата система - хронична сърдечна недостатъчност, както и захарен диабет с неврологични усложнения и други болести на опорно-двигателната система, зрението, възпалителни ставни заболявания и други,поради което не е налице  връзка между поставянето и действието на ваксината и описаната симптоматика от ищцата.

Това е вирусна пневмония, съвпаднала по време с ваксинацията и проявила се по-късно, но без връзка с ваксината”, заявил професора, който е извършил експертизата по делото.

Вещото лице е било категорично,че нито едно от оплакванията на жената не е свързано с ваксинацията с „Астра Зенека”. Професорът е  посочил,че  мускулните болки с продължителна скованост и затрудняващото предвижване са настъпили след инфекциозното заболяване- вирусна пневмония и Ковид-19. В съдебното решение е отбелязано от вещото лице , че проблемите й са съвпадение с поставената ваксина.

Според съда по делото безспорно e било  установи ,че твърдените от жената вреди не са причинени от приложената й ваксина на Астра-Зенека.

Така искът на жената за обезщетение в размер на 26 000,00 -частична претенция от вреди в общ размер от 100 000,00 лева, е бил приет от магистратите като неоснователен и е бил отхвърлен.

Окръжен съд- Пловдив е осъдил жената да заплати над 10 хиляди лева разноски по делото. Решението подлежи на въззивно обжалване с въззивна жалба в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Апелативен съд Пловдив.