Какво се случва, ако дърво се стовари върху автомобила ни? Този въпрос вълнува голяма част от пловдивчаните, които в момента изпитват притеснения от последствията, които нанесе силният ураганен вятър в Пловдив.

Над 50 автомобила под тепетата бяха затиснати или смазани от дървета, които вследствие на вятъра са се стоварили върху тях. В рамките на няколко дни в Пловдив бе обявен оранжев код за вятър, като инцидентите нанесоха както материални щети, така и не се размина без наранени хора.

Шансовете за получаване на обезщетение за нанесените щети обаче, собствениците на автомобили могат да получат само и единствено, ако автомобилът има застраховка каско, коментираха пред TrafficNews служители на застрахователна компания под тепетата.

Заради урагана в Пловдив: 44 са коли са премазани от дърветаСамо тази сутрин пловдивските огнеборци са реагирали на 30 сигнала за различни щети

Единствено ако имате застраховката „Каско на МПС“, която е доброволна, можете да си осигурите покритие за автомобила срещу различни рискове като пожар, природни бедствия, кражба на автомобила или монтирано в него оборудване, пътно транспортни произшествия вследствие сблъскване с друг автомобил и други обстоятелства.

Нужно е обаче да се докаже, че инцидентът се е случил поради метеорологични условия, като от метеорологичната служба изготвят сертификат, съдържащ данните за скоростта на вятъра и наличието на предупреждения за буря в определената област на дадена дата.

Ако обаче имате сключена само застраховка „Гражданска отговорност”, то щетите от природни бедствия няма как да бъдат покрити. Щетите, които се обезпечават от гражданската отговорност са имуществени и неимуществени, породени от ползвателя на застраховката на трети лица. 

Бурята в Пловдив нанесе още щети! Дървета трошат паркирани автомобилиОт ОП „Градини и паркове” коментират, че 4 екипа са навън и отстраняват щетите

По застраховката се покриват щети от природни бедствия само и единствено ако автомобилът е застрахован срещу този риск. Например, ако имате „Частично каско”, което е сключено само срещу кражба на автомобил, съответно обезщетението няма да покрие щетите от проливни дъждове или паднало дърво.

За да сте сигурни, че застраховката ще покрие щетите от абсолютно всички рискове, то е нужно да имате застраховка „Пълно каско”, коментират от застрахователната компания.

Според някои граждани, обезщетение за нанесените материални щети, трябва да се получава и от Община Пловдив, за "несвършената работа" на ОП "Градини и паркове", тъй като тяхната задача е да следят състоянието на дърветата в Пловдив, за да не се случват подобни инциденти. Потърпевшите могат да получат обезщетение, ако заведат гражданско дело към конкретната община.