Увеличават се случаите на коклюш в страната. От началото на годината в страната са регистрирани 114 случая, a през последната седмица са регистрирани 48 болни от коклюш. Миналата седмица бе отчетен бум на заразени с коклюш в четири столични училища.

Запитване до РЗИ-Пловдив на TrafficNews установи, че на този етап в града под тепетата няма регистрирани случаи на коклюш.

Във връзка с увеличаването на случаите в страната обаче медията ни разговаря с д-р Христиана Бацелова, която е началник на хигиенно-епидемиологичен отдел в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив.

Въпреки, че регистрираните в столицата случаи са основно при деца, тя заяви, че заболяването може да се среща и при по-възрастни хора.

Ето какво още поясни в интервю за TrafficNews д-р Христиана Бацелова:

- Д-р Бацелова, кои са симптомите на коклюша?

- Коклюш, познат още като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна кашлица. У нас, заболяването е характерно за деца в различна възраст, но може да се среща и при възрастни.  Причинява се от бактерията Bordetella pertussis. Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в домакинството/семейството от по-големи братя/сестри или от други възрастни членове.

- Как протича заболяването?

- Инкубационен период е 21 дни, средно 7-10 дни. Първоначално симптомите наподобяват обикновена „настинка“ (кихане, хрема, слабо повишена температура и лека кашлица). В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.

При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).

При юноши, възрастни и деца, които са частично имунизирани, заболяването преминава по-леко и с разлика в симптомите.

- Как можем да се предпазим?

- След въвеждане на активната имунизация се наблюдава рязко спадане на заболеваемостта, изменение в клиничното протичане и моделиране на епидемичния процес (наблюдават се по-леки форми на коклюш) и спад в леталитета.

- Кога е препоръчително да се извършва ваксинацията?

- Имунизации срещу заболяването се прилагат още от първата година след раждането (Hexacima), които продължават като реимунизации  през втората година (Pentaxim), през годината, в която се навършват 6 години (Tetraxim) и през годината, в която се навършват 12 години (Boostrix).

В страните с висок имунизационен обхват заболеваемостта сред децата във възрастта под 15 години е по–малко от 1 на 100 000. В България ежегодно се регистрират случаи на коклюш, основно при деца. Заболеваемостта варира между 0,25-4,06 заболели на 100 000 население.

В държави като Австрия, Белгия, Швеция от 18 г. възраст на всеки 10 години се поставя реваксинална доза срещу коклюш. В Австрия на лицата над 60 г. се поставя доза на всеки 5 години. В Кипър също се осигурява реваксинация на лица над 65 г.

Препоръките в САЩ, Австралия, Канада, ЕС (вкл. България) са бременните жени да се ваксинират с една доза ацелуларна ваксина срещу коклюш в последния триместър от бременността, за да се роди бебето с естествено придобит пасивен имунитет срещу Bordetella pertussis.