Управителят на фирмата изпълнител "Корект фактор" на проекта за ремонта на ДГ „Осми март” в Кючука обеща, че строителните дейности в учебното заведение ще приключат на 20 ноември. Това стана ясно по време на срещата, която се проведе днес в двора на СУ „Братя Миладинови” по повод скандалните разкрития на родителите за отглеждането на децата.

Родители от Пловдив със скандални разкрития как се отглеждат децата им в градинатаТе хвърлят вина върху Община Пловдив, р-н Южен и директора на детското заведение

На срещата присъстваха инж. Петкова – Началник Отдел „Строителство и инвестиции” към Община Пловдив , Илия Герджиков – изпълнител на проекта и директорката на ДГ „Осми март” Ели Грозева.

Инж. Петкова заяви, че договорът е със срок до 31 ноември 2023 г. Фирмата - изпълнител е дала предложение и с него е спечелила проекта.

На въпроса на родителите защо ремонтните дейности са започнали месец и половина по-късно, тя заяви: „Защото бюджетът на Община Пловдив не беше приет до края на август месец. Държавният бюджет влезе в сила края на месец юли.”

„Работя в Община Пловдив от 10 години. За пръв път имаме договор, който не е с европейско финансиране, да работим за детски училища. За пръв път имаме такава възможност. Идва нов кмет, не се знае какво ще стане", допълни още тя.

Физкултурният салон към ДГ "Малина" , където искат да преместят децата за трети път в рамките на няколко месеца, е разделен на две части – едната е с леглата, а другата е предназначена за игри и хранене, каза тя.

Родителите обаче отказват децата им да бъдат преместени за пореден път, а настояват друга група да отиде на тяхното място, а те да се върнат в пристройката на "Даме Груев".

„Да преместят друга група. Нашите деца с какво са по-различни?”, категорично попита родител.

Реплики като „Некадърници сте” , „Не сте се справили добре”, "Много грубо отношение" се чуха в разговора между родителите и представителите.

Строителят гарантира, че до 20 ноември ремонтът ще приключи и увери, че дейностите няма да спрат, в случай че общината спре да му плаща. “За всеки ремонт има дискомфорт. Създаваме едно напрежение, което е излишно”.

Обвиненията на родителите обаче са главно към директорката на детската градина, която според тях ги залива с лъжи и празни обещания. Тя е заявила, че се очаква дейностите по обновяване на детската градина да приключат до 18 ноември, строителят заявява, че ще приключи на 20 ноември, а крайната дата по догор е  31 ноември. 

На въпроса кога децата ще могат да се настанят в новото място, г-жа Грозева каза, че това не зависи от нея. Трябва да се получи заповед от кмета на Община Пловдив.

Хигиената и храненето на децата също бяха водеща тема в разговора. Директорката е заявила пред родители, че храната на децата не закъснява, а хигиената е на ниво. Очаквало се представител от РЗИ, който да проследи за спазването й, но такъв е нямало. Относно храната - тя пристигна пред очите на родителите 30 минути по-късно от регламентирания час.

Представител от отдел „Образование” също нямаше. Проведе се телефонен разговор с  Донка Щилянова, началник на отдела, която каза: „Ще разговаряме и ще преместим децата. Справедливо е искането ви, групата, която не е местена, да бъде преместена."

Родителите заплашиха с протест, ако исканията им не бъдат уважени. Те заплашиха също, че ще искат и оставката на г-жа Грозева, директорката на ДГ "Осми март".

Родители от Пловдив със скандални разкрития как се отглеждат децата им в градинатаТе хвърлят вина върху Община Пловдив, р-н Южен и директора на детското заведение