Екипи на пловдивската пожарна ще останат във фабриката за обработка на череши край Пловдив, в която избухна пожар. Производствената база в Катуница пламна минути преди 14:00 часа.

Към този момент все още огнеборци гасят тлеещите пламъци в подпокривното пространство.

„Огънят е на 98% потушен. Към този час гори изолация, намираща се под покрива. Овладяна е ситуацията, но въпреки това екипите ще останем във фабриката и тази нощ”, заяви пред репортер на TrafficNews директорът на пловдивската пожарна – ст.комисар Георги Мангараков.

Задушлив дим продължава да се стели над Катуница. Кметът на населеното място, както и този на град Садово са предупредени за дима и съответно да вземат мерки по предупреждението на хората от двете населени места.

„За Катуница сме препоръчали на този етап хората да останат по домовете си, да затворят вратите и прозорците. Дали сме препоръка и на кмета на Садово”, допълни ст.комисар Мангараков.

Междувременно в ж.к. Тракия се усеща лека миризма на бакелит и изгорял спирт.  Дим обаче не се вижда. Жители на Куклен са уловили талазите от сажди, които са се вкопчили в небето над Катуница и околността.

По рано днес от РИОСВ разположиха мобилен апарат GASMET, за да проследи качеството на атмосферния въздух. От еко инспекцията предупредиха, че димът ще се усети в селата в Община Родопи, както и в ж.к. Тракия. Експертите дори апелираха, хората да останат по домовете си и затворят прозорците.

Каква е ситуацията към този час? Наш репортер опита да се свърже с представители на РИОСВ за актуална информация, но без успех.  

Пожарът в Катуница е причинил сериозни материални щети. В пламъците е изгорял камион с ремарке, влекач, както и не малко суровини за производството. Засегната е и производствената база, част от сградата е унищожена. 

Непосредствено след пожара, персоналът е бил евакуиран, а в последствие децата от детската градина в близост. Огънят е тръгнал в следствие на инцидент. Контейнер със спирт се е стоварил при затоварване от камион, а веднага след това се е възпламенил.

Сериозни щети след пожара в Катуница, еко инспектори - пловдивчани да не излизатТепърва ще се изясняват щетите, обхвата на пожарът и причините за възникването му

Евакуация в Катуница, гори спирт за обработка на черешитеНад 6 са вече екипите на Пожарната, които се борят с огъня