Ще отпадне ли отстъпката за горивата от 1-ви декември, ще има ли нова по-висока отстъпка от държавата или ще зареждаме скъпо гориво? Това са въпроси, които си задават шофьорите седмица преди началото на месец декември.

В първите дни на текущия месец, от Министерството на финансите заявиха, че когато парите свършат, мярката ще се преустанови. Към 10 ноември бяха изразходвани 125 млн. лв. от наличните 150 млн. лв.и  анализът на потреблението показваше, че средно се усвояват около 1 млн. лв. на ден и отстъпката ще бъде преустановена след началото на декември.

Заговори се и за нова отстъпка, която да е доста по-висока от сегашната. За нея обаче ще трябва да изчакаме началото на следващата година.

В началото на седмицата стана ясно, че от 2023 г. бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" спира да изнася печалбата си и прехвърля всички свои приходи у нас, върху които ще плаща данък. Така ако тази година се очакват само 100 млн. лв. постъпления в хазната от облагане на печалбата, то догодина те ще достигнат 700 млн. лв. 

Според служебният министър на транспорта и вицепремиер по икономическата политика Христо Алексиев служебното правителство подготвя друга компенсация на високите цени на горивата, която ще действа през следващата година вместо сегашната отстъпка.

"Тя ще бъде по-целенасочена към най-уязвимите слоеве на обществото, към тези, които се нуждаят най-много, а не парите да се раздават на калпак.", обясни Алексиев.

По думите му отстъпката от 25 стотинки за горивата ще продължи до края на годината, а новата компенсация от догодина, няма да важи за всички шофьори.

Служебното правителство ще отпусне допълнително финансиране, за да удължи сегашната отстъпка от 25 ст. и през декември, като за целта са планирани нови около 40 млн. лева.

"Целта е хората и бизнесите да бъдат по-спокойни и покрай предстоящите коледни празници", каза Алексиев.

Към настоящия момент цените на бензина и дизела по бензиностанции бележат месечен спад, а при пропан-бутана се наблюдава слабо увеличение.

В момента средната цена на най-масовият бензин А95 е 2.88лв/л., което е поевтиняване с 8ст. за последния месец или 2.70%. Дизелът е станал по-евтин с 4 ст., което са 1.19% и се търгува за 3.31лв/л. При газта, увеличението е 1.75% за последния месец, което са 2 ст. Средната цена по бензиностанциите е 1.16лв/л. Според сайта Fuelo цената на пропан-бутана ще се задържи и през следващите седмици, а тенденцията при бензина и дизела е да продължи да поевтинява.